Glas in lood koekjes

 


Ik vind het leuk om nieuwe soorten koekjes uit te proberen. Toen ik deze glas in lood koekjes tegen kwam, heb ik ze op mijn 'wil ik nog maken' lijst gezet. Gisteren heb ik ze gemaakt, zeker een aanrader. Ik heb ze met lollies gemaakt, omdat ik de koekjes gemaakt heb om op te eten. De smaak is goed, een nadeel is dat een lolly maar deels kleur heeft. De koekjes worden mooier als alleen de gekleurde kruimels gebruikt worden (en het witte niet).

 Ingrediënten:

 - 160 gram witte basterdsuiker

- 40 gram vanillesuiker (5 zakjes)

- 200 gram ongezouten roomboter, in blokjes

- 1 ei

- Rasp van ½ - 1 citroen

- 400 gram (patent)bloem

- Snufje zout

- Lollies, bijv een zak Chup a chups fruitmix

 

Bereiding:

Mix de basterdsuiker, vanillesuiker en boter romig. Voeg dan het ei en de citroenrasp toe en mix tot dit helemaal is opgenomen.

Voeg het bloem en zout toe en meng tot een geheel. In de mengkom is het nog kruimelig, knijp er met je handen een stevig deeg van. Maak er 1 of 2 platte plak(ken) van en verpak dit in huishoudfolie. Leg het deeg minimaal 1 uur in de koelkast.

Doe de lollies per kleur in een (diepvries)zakje en knoop dit dicht. Leg een zakje op een plank en tik ze met een hamer klein. Knip het zakje open boven een bakje en verwijder de stokjes.

Doe dit voor alle (4) kleuren, houdt de kleuren apart.

 

Warm de oven voor op 180 graden.

Neem een deel van het deeg uit de koelkast en rol op een plastic plank met een vel bakpapier op het deeg uit tot ca ½ cm. Steek met een grote vorm het koekje uit en steek met een kleinere vorm gaten hierin. Gebruik diverse vormen. Het uitgestoken deeg kan met de andere restjes opnieuw uitgerold worden, evt na opnieuw koelen.

Bak de koekjes 7 min, haal dan de bakplaat uit de oven en doe de lollie kruimels in de gaten. Dit kan per kleur of als mix.

Bak nog ca 5 min tot de suiker gesmolten is en de koekjes goudbruin kleuren aan de randen.

Laat de koekjes ca 10 min op de plaat afkoelen zodat ze wat harder worden en laat ze dan op een rooster verder afkoelen.


 

 

Reacties

Een reactie posten