Appeljam (taartvulling)

"Zou een laagjestaart ook lekker zijn met een vulling van appel?" Dat vroeg mijn dochter aan me toen we het over verjaardagstaarten hadden. 

We konden er weinig bij voorstellen, en ook over de smaak was waren de meningen verschillend. Ik dacht direct aan de combinatie appel en kaneel, maar mijn dochter dacht dat het in taart juist zonder kaneel lekker is.
Over de structuur waren we het wel eens: jam met wat stukjes.

Tijd om het uit te proberen!
Één appeljam met kaneel, piment, vanille en citroen. Één appeljam met steranijs, vanille en citroen.

Het resultaat.... allebei lekker! Ze smaken totaal verschillend, maar zijn allebei lekker in taart en op brood! 

 

Ingrediënten (1 jampotje van elk): 

- 2-3 Appels (Elstar of Jonagold), geschild en in blokjes

- Water

- Geleisuiker speciaal 

- Snufje zout


Voor variatie 1:

- 1 tl kaneel

- ½ tl piment, gemalen

- ½ vanillestokje

- ½ citroen, rasp


Voor variatie 2:

- 1 steranijs

- ½ vanillestokje

- ½ citroen, rasp

 

Verder:

- 2 schone (!) (weck)potten van ca 250 ml 


Bereiding:

Weeg de appelblokjes, gebruik de helft van dit gewicht aan water en aan geleisuiker. Gebruik dus voor bijv 200 gr appel 100 gr water en 100 gr suiker.

Breng de appels met water en smaakmakers langzaam aan de kook. 

Voeg de suiker toe en laat ca 5 min zachtjes koken, druk met een lepel de appelblokjes stuk tegen de zijkant van de pan. 

 

Haal dan het vanillestokje eruit, proef (voeg evt nog wat citroensap toe) en giet de jam in de schone pot.

Sluit en bewaar na openen in de koelkast.

Lekker als vulling in een laagjestaart of op brood.


 

 

 





Reacties