Jodenkoeken

Ik wilde koeken voor bij de koffie maken, die ik makkelijk een dag van te voren kan maken en die makkelijk mee te nemen zijn.

Toevallig las ik op nu.nl een artikel over de naamsverandering van Jodenkoeken. Reden om eens te kijken of ik deze kan maken. Ik heb verschillende recepten opgezocht en bekeken en hier een mix van gemaakt (verhouding bloem, hoeveelheid kaneel, wel/geen citroen, wel/geen vanille). Deze koeken zijn de tweede dag nog lekkerder dan de eerste dag, dus maak ze het liefst een dag van tevoren.


Ingrediƫnten (15-16 stuks):

- 190 gram ongezouten roomboter

- 150 gram patentbloem

- 150 gr Zeeuwse bloem

- 12 gram bakpoeder

- 100 gram witte basterdsuiker

- 25 ml melk

- ½ tl kaneel

- rasp van ½ citroen

- Snuf zout

- Evt kaneel met fijne kristalsuiker om te bestrooien

 

Ik heb een mix van gewone bloem (patent uit de supermarkt) en Zeeuwse bloem gebruikt. Door de Zeeuwse bloem worden de koekjes lekker bros. Als je dit niet in huis hebt, dan kun je het ook maken met alleen patentbloem, evt. kun je een eetlepel bloem vervangen door een eetlepel maizena.

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Roer de bloem, bakpoeder, basterdsuiker, kaneel en een snuf zout door elkaar. Doe de citroenrasp, melk en boter er bij en kneed het met je hand tot een soepel deeg.

Maak van het deeg een platte plak, verpak dit in inpakfolie en leg het een uur in de koelkast.

Rol het deeg tussen twee vellen bakpapier uit tot ca 4 mm dikte. Steek rondjes van ca 8 cm uit en leg ze op de bakplaat.

Bestrooi evt met wat fijne kristalsuiker vermengd met wat kaneel. Bak de koeken in 15-18 min gaar.

Zonder kaneelsuiker
Met kaneelsuiker

Laat de koeken volledig afkoelen op de bakplaat. Ze zijn afgekoeld het lekkerst.

Bewaar in een luchtdichte doos.


Deze koeken zijn na een dag veel lekkerder, de smaak zit dan goed in de koeken. Als je de koeken voor dezelfde dag bakt, dan is de kaneelsuiker erop lekker, als je ze voor later bakt, dan is zonder erg lekker.


Reacties

Een reactie posten