Paaskoekjes

 

Mijn favoriete paaszoetigheid is geen paaseitje, maar paaskoekjes. De 1 of 2 hapskoekjes met een laagje crème erop.

Tijd om ze eens zelf te maken!

We begonnen met een goede voorbereiding: een pak uit de supermarkt en dan kritisch proeven wat het allemaal was. 

 

We vonden unaniem dat het koekje een soort sprits was (en bv geen boterkoekje of zandkoekje of suikerkoekje), dus daar gebruik ik een spritsdeeg voor (mix van de recepten van Rutgerbakt en Rudolph). Als je het koekje zonder crème maakt, dan zou je er rasp van een halve citroen door kunnen doen. Ik heb een mix van Zeeuws bloem en patentbloem gebruikt, als je alleen patentbloem (supermarkt) hebt, houdt dan bijv dit recept voor spritsen aan.

De crème was wat lastiger te bepalen. Daar ben ik op internet gaan zoeken, er waren recepten die boter gebruiken en recepten die kokosolie gebruiken. Via oa veganistische sites kwam ik erachter dat je van kokosolie goede botercrème kunt maken die wel wat opstijft, dus daar ben ik voor gegaan. Door wat meer melk of poedersuiker toe te voegen maak je de crème wat dunner of wat dikker.


Ingrediënten (voor ca 65 koekjes en 50x crème):

Voor de koekjes:

- 200 gr roomboter, op kamertemperatuur

- 120 gr margarine, op kamertemperatuur

- 200 gr witte basterdsuiker

- 1 tl vanille-extract

- ¼ tl zout

- 1 ei

- 200 gr Zeeuwse bloem

- 200 gr patentbloem

Voor de crème:

- 35-40 ml melk

- 250 gr poedersuiker (1 bus)

- 35 gr kokosolie

- ½ tl vanille extract

Verder:

- Sprinkles

 

Bereiding:

Haal de bakplaat (platen) uit de oven en bekleed met bakpapier. Verwarm de oven voor tot 160 graden.

Leg een spuitzak met een grote kartelmond klaar.

Het koekje voor deze paaskoekjes is een wrijfdeeg, het moet op het werkblad met de hand gewreven worden tot het mooi wit en zacht is, maar om het makkelijker te wrijven mix ik eerst de boter met de mixer.

Doe de boter met de basterdsuiker en het zout in een kom en mix een paar min tot het mooi romig is. Voeg het vanille-extract en ei toe en mix nog 1 min goed door.

Zeef de bloem boven de kom en meng het erdoor. Leg het mengsel dan op het aanrechtblad en begin met wrijven. 

Ga door met wrijven tot het deeg wit en soepel is. Doe het deeg in de spuitzak en spuit kleine rondjes op de bakplaat, houd wat afstand tussen de rondjes. Het spuit best zwaar, gaat het helemaal niet, dan moet je langer wrijven (haal het desnoods weer uit de spuitzak) tot het soepeler is.

Bak de koekjes in 17-19 min goudbruin en gaar, evt 2 bakplaten na elkaar. Haal de koekjes direct na het bakken van de bakplaat en laat ze afkoelen op een rooster.

 

Maak de crème:

Leg een spuitzak met een kleine kartelmond klaar. Smelt de kokosolie in een bakje in de magnetron tot het gesmolten is.

Doe de poedersuiker in een ruime kom en giet de kokosolie erbij. Meng ze goed door elkaar (met een garde of spatel). Voeg het vanille-extract toe en roer goed door.

Voeg de melk er dan scheutje voor scheutje door en kijk of je de goede dikte hebt. Doe de crème in een spuitzak.

Spuit kleine rozetjes op de koekjes, versier evt met sprinkles en laat de crème wat uitharden.


 

 

Reacties