Pindasaus

 

Dit recept voor pindasaus is gebaseerd op een recept uit 'Het Komplete Kookboek', een dik kookboek dat ik zo'n twintig jaar geleden in huis had met allerlei basisrecepten. Ik heb het wat aangepast door er bijv ketjap door te doen. Ik eet het meestal met kip, groenten en rijst zoals in dit recept, maar het is ook erg lekker bij nasi en bami of bij het gourmetten.

De pindasaus is vegetarisch en kan dus heel goed gebruikt worden als smaakmaker in vegetarische gerechten zoals gado gado of wokgerechten.

Er zit redelijk wat sambal in deze pindasaus, ik houd de gerechten waar ik bij eet (zoals de kip of bami) vaak minder pittig. Mocht je van mild houden, neem dan wat minder sambal.

 

Ingrediënten (4 personen):

Voor de pindasaus:

- 2 kleine uien of 1 grote ui, gesnipperd

- 1 teen knoflook, geperst

- 40 g boter

- 1 el sambal oelek

- 2 dl water

- 4 el azijn

- 8 el pindakaas

- flinke scheut ketjap manis

- suiker naar smaak (ca 1 el)

- zout 

Verder:

- ca 300 gr kipfilet, in blokjes

- 2 preien, in halve ringen

- 2 paprika's, in blokjes

- 125 gr taugé

- rijst of mie

Bereiding

Je maakt tegelijkertijd de saus in een steelpan, de kip met groentes in de wok en de rijst / mie in een kookpan. Zorg dat alles klaar staat voordat de pannen aan gaan. Het maakt niet uit als de 3 pannen niet gelijk klaar zijn, de rijst kan rusten, de kip of saus op heel laag vuur warm blijven.

Kook de rijst gaar, giet af en laat met de deksel op de pan staat tot het serveren.

Maak de pindasaus: Neem een steelpan, smelt de boter en fruit de ui en knoflook. Voeg de sambal toe en laat ook even meefruiten. Schenk het water erbij en voeg azijn, zout en de pindakaas toe. Kook het mengsel onder voortdurend roeren in tot een dik vloeibare massa. Breng op smaak met een flinke scheut ketjap en suiker.

Verhit ondertussen in een wok wat olie met een beetje ketjap en bak de kip aan. Voeg de de prei toe, bak een aantal minuten, voeg dan de paprika en taugé toe en bak ze gaar. 

 De pindasaus kan aan de kip toegevoegd worden of aan tafel erover geschept worden.

 



Reacties