Chocolade crinkle koekjes

Onlangs zag ik op instagram citroen crinkle koekjes van Rudolph langs komen. Zoiets leek me ook leuk om te maken en toen ik rond ging kijken zag ik dat de chocolade of red velvet koekjes er nog mooier uit zien. Ik wilde de red velvet koekjes maken, maar de meeste stemmen in huis waren voor de chocolade versie, dus die is het geworden!


Ingrediënten (16 stuks): 

Deeg:

- 2 el cacao

- 140 gr (patent)bloem

- 150 gr (fijne) kristalsuiker

- snufje zout

- 1 tl bakpoeder

- 2 el zonnebloemolie

- 2 eieren

- 1 tl vanilleextract

- 50 gr pure of extra pure chocola

 

Voor de buitenkant:

- Ca 3 el kristalsuiker

- Ca 50 gr poedersuiker


Bereiding:

Neem een beslagkom en een mixer.

Smelt de chocola op een lage stand in de magnetron of au-bain-marie en doe dit in een beslagkom. Doe de suiker en olie erbij en mix tot een geheel. Doe de eieren er 1 voor 1 bij, doe de volgende er pas bij als het ei is opgenomen. Doe dan het vanille-extract erbij.

Zeef de bloem, cacao, bakpoeder en zout boven de kom en mix dit er kort door.

Verpak het deeg in folie en leg het minimaal 4 uur (kan ook een nacht) in de koelkast.

Haal een bakplaat uit de oven en bekleed met bakpapier. Warm de oven voor tot 175 graden.

Neem 2 bakjes, doe in de 1e de kristalsuiker (voor buitenkant) en in de andere de poedersuiker. 

Maak kleine bolletjes van het koekjesdeeg en haal ze eerst door de kristalsuiker en dan door de poedersuiker zodat de buitenkant helemaal bedekt is. Leg ze op de bakplaat met afstand tussen de koekjes.

 

Bak de koekjes ca 14 min in de oven en laat ze nog 5 min afkoelen op de bakplaat. Laat ze verder afkoelen op een rooster. De koekjes zijn nog wat zacht als ze uit de oven komen, ze zullen later harder worden tot ze een beetje de structuur van een brownie hebben. Heerlijk!


Reacties