Een lekkere cake voor bij de koffie of als tussendoortje. Deze marmercake bestaat uit een vanilledeel met frisse sinaasappelrasp en een chocoladedeel met stukjes pure chocola erdoor.
De cake bestaat uit het basisrecept van gelijke delen boter, suiker, bloem en ei en kan dus makkelijk aangepast worden aan een andere grootte bakvorm.
Mijn cakevorm is 26-27 cm, het is daarom een wat plattere cake geworden, vanaf 30 cm vorm zou ik sowieso een mix maken met 5 eieren.
Ingrediƫnten (ca 12 plakken):
Voor de cake:
- 200gr fijne kristalsuiker
- 200 gr boter, op kamertemperatuur
- 1 tl vanille-extract
- ¼ tl zout
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 200 gr bloem
- 1 ½ tl bakpoeder
Voor het chocolademengsel:
- 2 el cacaopoeder
- 2 el melk, op kamertemperatuur
- 50 gr pure chocola, grof gehakt
Voor het vanillemengsel:
- Rasp van 1 sinaasappel
- Verder:
- Cakeblik 25 cm, ingevet en met bakpapier bekleed
Bereiding:
Verwarm de oven voor tot 160 graden.
Maak in een kommetje een papje van de cacao met de melk.
Doe de suiker en de boter in een kom en mix met handmixer of kitchenaid (vlinder) romig. Voeg het vanille extract toe en mix dan de eieren er 1 voor 1 door. Voeg de volgende pas toe als de vorige is opgenomen.
Meng het bakpoeder en zout door de bloem en zeef dit boven de kom met het boter-suiker mengsel. Mix kort door tot het goed gemengd is, mix niet te lang!
Doe 1/3 van het beslag in een andere kom. Roer hier het cacaopapje en de chocoladestukjes door.
Roer door het vanillebeslag de sinaasappelrasp. Doe van dit beslag de helft in het cakeblik, verdeel het met een spatel gelijkmatig over de bodem.
Schep en verdeel het chocoladebeslag erop.
Verdeel dan voorzichtig de rest van het vanillebeslag erover en ga met een vork rustig door de vorm voor het marmereffect.
Bak de cake in 60-70 gaar. Controleer met een satƩprikker, als deze er droog uit komt, dan is de cake goed.
Laat de cake 5-10 min in de vorm afkoelen en laat dan verder afkoelen op een rooster.
Reacties
Een reactie posten