Stamppot met bietjes en andijvie

 

Een lekkere stamppot voor lente of zomer. Een verrassende combinatie van andijvie met biet!

Doordat je alleen de aardappels stampt, is dit een redelijk grove stamppot.


Ingrediënten (4-6 personen):

- 1,5 kg aardappels, geschild en in kwarten

- 500 gr gekookte bieten, in dunne reepjes

- 250 gr gerookte kipfilet, in blokjes

- 250 gr andijvie, fijngesneden

- 2,5 el mosterd

- 2,5 el extra vierge olijfolie

- 1,5 el witte wijnazijn

- Peper, zout

 

Bereiding:

Kook de aardappelen gaar in een grote pan.

Verwarm aan het einde van de kooktijd de bieten in de magnetron. Meng in een kommetje de mosterd, olie, azijn en peper en zout.

Als de aardappelen gaar zijn, giet ze af en bewaar ca 1 dl kookvocht. Stamp de aardappelen fijn en schep de bieten, de kip en evt wat kookvocht erdoor. 

Zet de pan weer terug op laag vuur, schep de andijvie erdoor en warm alles (al omscheppend) goed door.

Schenk de helft van de dressing erdoor en serveer de rest erbij naar smaak.


Variatie:

Mocht je voor 'gewone' andijviestamppot willen gaan, dan kan dat natuurlijk ook. Neem voor een pan voor ruim 4 personen 750 gr fijngesneden andijvie en 1 - 1,5 kg aardappels. Kook de aardappels gaar, giet af en voeg een scheutje melk toe. Stamp de aardappels en breng op smaak met zout, peper en (versgemalen) nootmuskaat. Voeg de andijvie toe en stamp dit erdoor, roer met een lepel goed langs de onderrand van de pan om alle aardappel erdoor te mengen. Serveer met worst.



 

Reacties