Witlof met rauwe ham en kaassaus

 

Witlof van 'vroeger', uit de oven met ham en een kaassaus.

Ik heb de kaassaus met Emmentaler kaas gemaakt, omdat ik deze nog had liggen. Het smaakt natuurlijk ook heel goed met belegen kaas. 


Ingrediënten (2-3 personen):

- 4 stronken witlof

- 8 plakken serranoham of rauwe ham (ca 80-90 gr)

- 20 gr boter

- 20 gr bloem

- 2 dl melk

- Ca 50 gr kaas, geraspt

- Ovenschaal, ingevet

Bereiding:

Warm de oven voor tot 200 graden.

Snij de onderkant van de stronk witlof en verwijder de buitenste blaadjes. Kook de witlof ca 10 min voor en laat goed uitlekken. Snij de witlof evt in de lengte doormidden.

Maak ondertussen de kaassaus. Smelt de boter, doe de bloem erbij en roer met een garde tot een glad papje ontstaat. Voeg een scheutje melk toe en roer de saus glad. Ga zo door en roer de saus steeds glad voordat er nieuwe melk toegevoegd wordt. Laat even aan de kook komen en zet dan het vuur uit. Roer dan de kaas erdoor. Breng op smaak met peper, evt zout, maar de kaas is al zout dus dat hoeft waarschijnlijk niet.

Omwikkel de witlof met de plakken ham en leg in de ovenschaal. Giet hier de kaassaus over en zet de schaal in de oven.

Bak het gerecht 15 min (doorgesneden stronk) tot 20 min (hele stronken) in de oven en serveer met gekookte aardappels of krieltjes (ze kunnen gekookt worden in de pan waar de witlof in gekookt is).


Reacties