Viennetta-ijstaart

 

Wie kent het niet? Een plakje Viennetta als toetje! Maak het deze Kerst zelf met maar 4 ingrediënten, het kan heel goed vooraf gemaakt worden.

Deze ijstaart moet minimaal 4 uur, maar het liefst een nacht in de vriezer. Snij de plakjes af die nodig zijn en doe de rest weer terug in de vriezer voor een volgende keer. Hierdoor is het een ideaal dessert als je visite verwacht, het kan van tevoren gemaakt worden en het maakt niet uit hoeveel mensen blijven eten. 

 

Ingrediënten (ca 15 plakjes):

- 1 blik gecondenseerde melk (a 397 gr)

- 500 ml slagroom

- 1 tl vanille extract

- 200 gr pure chocolade, in stukken

- Cakeblik van 25 cm

 

Bereiding:

Leg 2 vellen bakpapier klaar op het aanrecht.

Smelt ca 2/3 van de chocola in een (glazen) kom au bain-marie. Zet de kom op een kurk of onderzetter de roer de rest van de chocola erdoor. Maak 7 stroken van ca 22 x 8 cm op het bakpapier door met de achterkant van de lepel de chocolade uit te smeren. 

Laat aan de lucht uitharden, dit duurt afhankelijk van de dikte ca 2 uur.

Bekleed het cakeblik met huishoudfolie. Maak de chocolade voorzichtig los van het bakpapier, dit gaat het makkelijkst door het papier over de rand van het aanrecht te schuiven en naar beneden te houden terwijl de chocolade recht blijft. 

Laat de plakken op een plank of op het bakpapier liggen. Als het niet los komt, forceer niet, maar knip het bakpapier af per reep.

Doe de slagroom, gecondenseerde melk en het vanille extract in een kom en mix met een handmixer lobbig.

Giet een dun laagje room in de cakevorm en leg er een plak chocola op. 

Herhaal dit tot de room op is, eindig met room. De chocola die nog vast zit op het bakpapier kan ondersteboven boven de vorm gehouden worden, trek dan rustig het papier eraf. Het is niet erg als het breekt.

Zet de vorm minimaal 1 nacht in de vriezer.

Smelt voor het serveren evt nog wat chocolade en maak hier strepen mee op de bovenkant. 

Snij in plakken en serveer direct.

Wikkel het ijs dat over is in huishoudfolie en leg terug in de vriezer.


Reacties