Gevormde broodjes

 

Maak de leukste vormen broodjes met dit recept! Ik heb deze keer 3 verschillende vormen gemaakt, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk.

Dit recept is voor 6 broodjes, ideaal voor ons drieën met de lunch. Wil je meer maken, ga dan eerst de helft van het deeg uitrollen en laat de rest afgedekt.


Ingrediënten (6 broodjes):

- 300 gram tarwebloem, bv Amerikaans patentbloem

- 4,5 gram droge gist

- 5,5 gr zout

- 6 gr fijne kristalsuiker

- 18 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur

- 75 gr water, op kamertemperatuur

- 75 gr melk, op kamertemperatuur

- 1 ei, losgeklopt (30 gr voor deeg, rest voor bestrijken)

- Evt zaadjes als topping

Bereiding:

Doe, behalve de boter, de ingrediënten voor het deeg in de kom van de kitchenaid en kneed het op stand twee. Voeg na ca 5 min de boter in blokjes toe en kneed nog bijna 10 min tot een soepel deeg.

Maak er een bol van en laat afgedekt in een licht ingevette kom ca 50 min rijzen. Verdeel het deeg in 6 porties van 80-85 gr. Bol losjes op en laat afgedekt (theedoek op glazen) ca 10 min rusten.

Rol elk bolletje tot een lange streng, ze zullen weer iets samentrekken maar dat is niet erg. Neem 1 streng, rol het opnieuw uit en vorm het tot de gewenste vorm voor een broodje (zie foto’s).

 

Dit zijn de 3 vormen die ik deze keer gemaakt heb. Probeer gerust een andere creatie! 


Knoop:

Neem de linkerkant van de streng en maak een lus van boven naar rechtsonder, neem dan de rechterkant van de streng en maak een lus van boven naar linksonder (op de linkerkant). Haal de uiteindes via de onderkant in de lus omhoog. 


Verstrengelde bol:

Maak een U van de streng. Draai de strengen strak om elkaar en rol dit losjes tot een bol.


Gevlochten bol:

Snijd een streng in drieën. Maak een vlecht en rol dit losjes tot een bol.


Leg de broodjes op een bakmat en bestrijk ze met ei en evt wat zaadjes. 

Laat ze ca 50 min afgedekt rijzen. Controleer of het voldoende gerezen is door te testen met een vingerdruk (het moet rustig terugveren).

Warm ondertussen de oven voor tot 220 graden. Bak de broodjes gaar en goudbruin in 12-15 min. 

Laat afkoelen op een rooster.



 



Reacties