Kladdkaka: Zweedse chocoladetaart

Een combinatie van een brownie en een chocoladetaart, dat is een kladdkaka. 

Natuurlijk kun je het bij Ikea kopen, maar ik het het deze keer zelf gemaakt. Ik heb een klein taartje gemaakt met 6 porties. Wil je het groter maken, verdubbel de hoeveelheden en verleng dan evt de oventijd.

Deze taart blijft zacht vanbinnen, het heeft een lekkere smeuïge structuur.


Ingrediënten (6 personen):

- 100 gr pure chocola, in stukken

- 100 gr ongezouten roomboter

- 2 eieren, op kamertemperatuur

- 150 gr fijne kristalsuiker

- 1 tl vanille extract

- 150 gr bloem

- 1 el cacaopoeder

- Snufje zout

- ingevette (aluminium)vorm van 21x14 cm of springvorm van ca 20 cm doorsnede

Bereiding:

Verwarm de oven voor tot 175 graden.

Smelt de chocolade met de boter au bain-marie (of in de magnetron), laat iets afkoelen.

Klop met een mixer de eieren los met de suiker, voeg het vanille extract mix dit er door. Voeg de gesmolten chocoladeboter toe, mix tot het gemengd is.

Zeef de bloem met zout en cacao boven de kom en mix kort. Giet het beslag in de ingevette vorm.

Bak 13-14 min tot de buitenkant hard is, maar de binnenkant nog zacht. Dit kun je testen door een satéprikker een klein stukje in de taart te steken. Als hij de eerste paar mm schoon is en daarna niet meer, dan is de taart goed.

Laat ca 30 min afkoelen, dek de vorm dan af en zet het in de koelkast.

 



Reacties