Soto ajam

Een lekkere maaltijdsoep met een bouillon met gember en citroengras.

Dit recept is gebaseerd op deze soep uit de allerhande. Maak de soep voor twee dagen, bewaar de taugé en eieren in afgesloten bakjes.

 

Ingrediënten (4-6 personen):

- 2 stengels citroengras

- Ca 3 cm verse gember, in plakken

- Ca 15 gr selderij

- 2 liter water

- 3-4 kippenbouillon tabletten

- Ca 200 gr rijst

- 500 gr zoete aardappelen, geschild en in blokjes van 2 cm

- Ca 300 gr kip(dij)filet, in reepjes

- 200 gr Chinese kool, in repen

- 4-6 eieren

- 100 gr taugé

- Peper en zout

- Gebakken uitjes, naar smaak

Bereiding:

Snij van de selderij ca 5 cm van de steeltjes af en snij de rest fijn, houd ze apart.

Snij het onderste stuk van de citroengras en verwijder de harde groene bladeren. Kneus het door met het lemmet van het mes op de citroengras te drukken, snijd elke stengel in 3 stukken.

Neem een grote pan en verhit wat olie. Fruit het citroengras met de gember en selderijsteeltjes op laag vuur ca 5 min. Voeg dan het water en de bouillonblokjes toe en breng het met de deksel op de pan aan de kook. Laat de bouillon in totaal ca 25 op laag vuur koken.

Voeg de laatste 10 min de kipfilet en de zoete aardappel toe aan de bouillon en de laatste 5 min de Chinese kool. Breng op smaak met peper en evt zout.

Terwijl de bouillon kookt moeten ook de rijst en eieren gekookt worden. Als de rijst gaar is, dan kan deze afgegoten worden en afgedekt blijven staan. Als de eieren gaar zijn, dan moeten ze afgespoeld worden onder koud water en gepeld worden. Snij de eieren doormidden.

Haal de citroengras, gember en selderijsteeltjes uit de soep. Roer de fijngesneden selderij door de rijst. Doe de rijst, eieren, gebakken uitjes in aparte schaaltjes en zet op tafel.

Doe in elke kom wat taugé onderin de kom en schep de soep erop. Garneer naar keuze met de rijst, eieren en uitjes.


 


Reacties