Rode bieten driehoekjes

 

Een heerlijk filodeeg driehoekje met rode biet en ricotta. Lekker bij de lunch, een high tea of als hapje.

Dit hapje is ideaal om te maken als je een paar bieten of een paar vellen filodeeg over hebt. De vulling kan al een paar uur eerder gemaakt worden. Bewaar in de koelkast tot gebruik, laat het met het deeg een half uur op temperatuur komen.


Ingrediënten (6 stuks):

- 2 gekookte rode bieten, in blokjes

- 100 gr ricotta

- 2 vellen filodeeg (40x30 cm)

- 1 lente-ui, in halve ringetjes

- Peper en zout

- Olijfolie om te bestrijken

Bereiding:

Haal het filodeeg een half uur van tevoren uit de koelkast. Haal een bakplaat uit de oven en bekleed met bakpapier, warm de oven voor tot 200 graden.

Meng de bieten met de lente-ui en ricotta. Breng op smaak met peper en zout.

Snijd of knip elk vel filodeeg in 3 lange stroken. Zet een bakje olijfolie met een kwastje klaar.

Leg 1 strook deeg op een plank en bestrijk het dun met olijfolie. Leg ongeveer 1 el bietenmengsel aan een uiteinde. Vouw het diagonaal dubbel, herhaal dit tot de hele strook tot een driehoekig pakketje gevouwen is.

Leg het pakketje op de bakplaat en herhaal met de rest van het deeg. 

Bestrijk de bovenkant van de pakketjes nog dun met olie en bak in ca 12 min krokant en goudbruin.


Varieer eens met andere vullingen:

Variatie 1: Snijbiet met feta:

- 200 gr snijbiet, grof gesneden, steeltjes en blad apart

- 100 gr feta

- 1 ei losgeklopt

- 1 teen knoflook, geperst

- Handvol munt, blaadjes grof gehakt

Fruit de knoflook met de steeltjes van de snijbiet een paar min. Voeg het blad en de kruiden toe en bak kort mee. Zet het vuur uit en meng het ei en de feta erdoor.

Variatie 2: Mexicaans gehakt:

- 300 gr half-om-half gehakt

- 150 gr mais

- 8 cherrytomaatjes, in kwarten

- 1 sjalotje, gesnipperd

- 1 tl gerookt paprikapoeder

- ½ tl komijnpoeder

- 1 tl uienpoeder  

- Paar kleine blokjes belegen kaas

Voor het Mexicaans gehakt:

Bak het sjalotje met de specerijen en het gehakt een paar min tot het gehakt rul is. Roer de mais, tomaatjes en kaas erdoor.

Variatie 3: Appeltaart:

- 2 appels, in blokjes of partjes

- 1 zakje vanillesuiker

- 1 tl kaneel

- Ca 40 gr rozijnen, geweekt en uitgelekt

- Evt hazelnoten, grof gehakt

Voor de appeltaart: Meng de appel met de suiker en kaneel en laat kort intrekken. Roer evt de rozijnen en/of hazelnoten erdoor

 


Reacties