Heldere paddenstoelensoep

 

Deze heldere paddenstoelensoep is een ideaal voorgerecht voor het kerstdiner. Het is vol smaak maar licht doordat de soep niet gebonden wordt.

Je kunt de soep al eerder maken en vlak voor het serveren opwarmen. 


Ingrediënten (5 personen, voorgerecht):

- 750 gr gemengde paddenstoelen (bv 150 gr oesterzwammen, 250 gr witte champignons, 100 gr shiitakes, 250 gr kastanjechampignons), grof gesneden

- 30 gr gedroogde paddenstoelen

- 2 teentjes knoflook, geperst

- 2 sjalotten, gesnipperd

- 3 takjes tijm, blaadjes gerist

- 2 el balsamicoazijn

- 1000 ml groentebouillon

- peper

Bereiding:

Week de gedroogde paddenstoelen 45-60 min in 300 ml warm water. 

Knijp de paddenstoelen uit.  Zeef (laat het laatste restje met zand achter in de kom) en bewaar het weekvocht.

Verhit een klontje boter in een grote pan en fruit de sjalot, knoflook en tijm een paar min op laag vuur.

Voeg de verse paddenstoelen toe en zet het vuur wat hoger, bak ca 5 min. Roer de balsamicoazijn erdoor en voeg dan de bouillon, de gewelde paddenstoelen en het weekvocht van de paddenstoelen toe.

Breng aan de kook en laat 15 min met deksel zachtjes pruttelen, haal dan de deksel eraf en kook nog 10-15 min tot de paddenstoelen beetgaar zijn. Breng op smaak met (versgemalen) peper en serveer.

Deze soep is erg lekker als het een dag eerder gemaakt wordt.

Reacties