Slagroomtaart (basis)

In de keuken van Anke bestaat 2 jaar! Tijd voor taart....

Wie houdt er niet van een slagroomtaart? Ik geef je hier een basisrecept voor een slagroomtaart, met uitgebreide uitleg en foto's. Versier je slagroomtaart naar eigen smaak door bijvoorbeeld fruit te gebruiken. 


Ingrediënten (ca 12 punten):

Biscuit:

- 4 eieren gesplitst

- 80 gr bloem

- 20 gr maïzena

- 20 gr custard

- 110 gr suiker

- 1 zakje vanillesuiker

- 1 tl citroenrasp

- snufje zout

- bakvorm 15 cm (bijv van PME), ingevet met bakspray en uitgeklopt met bloem

Vulling:

- 250 ml slagroom

- 1 zakje klopfix

- 1 zakje vanillesuiker

- Aardbeienjam

Voor de versiering:

- 50-60 gr amandelschaafsel

- 250 ml slagroom

- 1 zakje klopfix

- 1 el suiker

- Voor chocoladeversiersel:

- 100 gr pure chocolade (> 50% cacao)

- acetaatfolie

 

Overig:

- Paletmes

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180C. Meng de bloem, custard, maïzena en het zout.

Klop het eiwit los en voeg dan geleidelijk de suikers toe. Klop dit tot stevige pieken.

Voeg dan in één keer de eidooiers met citroenrasp toe, terwijl de keukenmachine op een lage stand draait. Laat dit zeer kort doormengen, 10 seconden is vaak genoeg.

Zeef het bloemmengsel boven de kom en spatel het er kort door tot een homogene massa is ontstaan.

Schep het biscuitbeslag in de vorm en strijk glad met een (palet)mes.

Bak het in de oven in ca 25 minuten gaar. Controleer met een sateprikker of het gaar is (prikker moet er droog uitkomen).

Haal de biscuit direct uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster.

Rooster het amandelschaafsel op een met bakpapier beklede bakplaat 6-8 min in een oven van 165 graden tot het goudbruin is. Laat op een bordje afkoelen.

Smelt voor het chocoladeversiersel 2/3 van de chocolade au bain-marie. Roer de rest erdoor heen en laat afkoelen tot handwarm. Doe in een kleine spuitzak en spuit versieringen op acetaatfolie.

Klop 250 ml slagroom met 1 zakje klopfix en vanillesuiker stijf. Snijd het biscuit in 3 lagen, gebruik evt 3 cocktailprikkers om ze later weer recht op elkaar te plaatsen. 

 

Smeer een laagje jam op de onderste en middelste plak, smeer op beide lagen ca ¼ van de slagroom. Plaats te lagen weer recht op elkaar. 

Gebruik de rest van de slagroom om te taart rondom af te smeren. Zet de taart evt vast op een taartkarton.

Druk het amandelschaafsel op de zijkant en zet de taart minstens ½ uur in de koelkast om op te stijven.

Klop voor gebruik de rest van de slagroom met de suiker stijf en spuit toefjes op de bovenkant. Plaats hierin een chocoladeversiering.

Snijd de taart in punten en serveer.

Bewaar in de koelkast.

 


Reacties