Champignonrisotto met kip en salie

 

We eten wel vaker champignons in een risotto, maar deze is toch anders doordat eerst salie in de pan wordt gebakken en dit een subtiele smaak aan het gerecht geeft.

Deze risotto is een tweede dag ook lekker, bak wel even wat nieuwe salieblaadjes als topping.


Ingrediënten (5-6 personen):

- 400-450 gr risottorijst

- 2 sjalotjes, gesnipperd

- 2 teentjes knoflook, geperst

- 1,5 liter (kippen)bouillon

- 400 gr champignons, in plakjes

- 200 gr spinazie, gewassen

- 100 gr Parmezaanse kaas, geraspt

- Paar takjes salie, alleen de blaadjes

- 250 gr gerookte kip (bv Zandvliet), in blokjes

- Scheutje witte wijn

Bereiding:

Zet de bouillon op een laag vuur en houdt warm.

Verhit een scheutje (zonnebloem)olie in een pan en bak de salie tot het knapperig is, schep dit dan uit de pan (laat de olie achter).

Fruit in de olie in de pan de sjalot en knoflook een paar min op laag vuur. Doe de champignons erbij, zet het vuur wat hoger en bak ca 5 min, voeg dan de rijst toe en roer goed door. Voeg een scheutje wijn toe en roer tot de wijn door de rijst is opgenomen. Voeg dan een lepel bouillon toe.

Als de bouillon bijna opgenomen is, dan kan er weer nieuwe bij geschept worden. De risotto moet heel zachtjes koken, een beetje ‘sudderen’ is voldoende. De risotto is klaar als de korrels beetgaar zijn, afh van het merk zal het zo’n 18 minuten duren. Het is een kwestie van proeven, het moet ‘bijna zacht’ zijn. Er blijft waarschijnlijk wat bouillon over.

Roer de spinazie, kip en de Parmezaanse kaas erdoor en warm nog even door tot de spinazie wat geslonken is.

Serveer met de gebakken salieblaadjes.

 



Reacties