Zuurkoolschotel met gehakt

Deze zuurkoolschotel met gehakt en ananas is heerlijk op een koude herfstavond! Door de paneermeel met boter zit er een krokant korstje op de aardappelpuree.

Maak twee schalen, zodat je een dag later de ovenschaal alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven.


Ingrediënten (6 personen):

- 1 kg aardappels, in stukken

- Scheutje melk, warm

- Peper en zout

- 500 gr half-om-half gehakt

- 1 el gehaktkruiden

- 1 ui, gesnipperd

- 500 gr zuurkool, naturel

- 1 blik ananasschijven, uitgelekt en doormidden

- Paneermeel

- Boter, in klontjes

- 1-2 ovenschalen, ingevet

 


Bereiding:

Maak de aardappelpuree door de aardappels gaar te koken en met de melk en wat peper en zout te pureren.

Verhit een klein beetje olie in een koekenpan, fruit de ui kort op laag vuur en voeg dan het gehakt en de gehaktkruiden toe. Roer goed door elkaar en bak het gehakt rul.

Verwarm ondertussen de oven voor tot 180 graden. Als je twee ovenscholen maakt, verdeel dan alle ingrediënten in tweeën.

Doe onderin de schaal de helft van de aardappelpuree, verdeel hier de zuurkool over. Leg de halve plakken ananas erop en verdeel het gehakt erover. Bedek dit met de rest van de aardappelpuree en strijk het glad met de achterkant van een lepel. Strooi een laagje paneermeel erover en verdeel de klontjes boter erover.

Bak 30 min in de oven en zet dan nog 5-10 min onder de bovengrill voor een krokant korstje.

Als je de tweede schaal een dag later eet, doe de paneermeel en boter dan net voor het bakken op de ovenschotel. Verleng de oventijd met ca 10 min als de schaal rechtstreeks uit de koelkast komt.

 


Reacties