Aardappelgratin met prei en zalm


In deze aardappelgratin met prei en zalm wordt de gerookte zalm er koud bij geserveerd. 

Vervang de zalm evt door een handvol cashewnoten als je vegetarisch wilt eten.


Ingrediënten (2-3 personen):

- 300 gr aardappels, geschild en in dunne plakjes

- 1 prei, in ringen

- 1 ui, grof gesnipperd

- 2 teentjes knoflook, geperst

- 250 ml room

- Handvol verse peterselie, grof gehakt

- Handvol geraspte (belegen) kaas

- 100 gr gerookte zalm

- Ovenschaal, ingevet

Bereiding:

Verwarm de oven voor tot 200 graden.

Kook de aardappels ca 15 min voor, giet af.

Bak in een wok met scheutje olie de ui, prei en 1 teen knoflook een paar min op laag vuur.

Meng de room met de andere teen knoflook, 2/3 van de kaas en de peterselie. Roer de helft van de room door het preimengsel.

Schep de prei in de ovenschaal, verdeel de aardappelplakjes er dakpansgewijs over. Giet de rest van de room erover en verdeel de resterende kaas erover. 

Bak ca 20 min in de oven. Zet dan de bovengrill aan en bak nog 5-10 min tot de aardappels goudbruin zijn.

Verdeel de zalm er in stukken over en serveer.

Verwarm de oven voor tot 200 graden.

Kook de aardappels ca 15 min voor, giet af.

Bak in een koekenpan met scheutje olie de ui, prei en 1 teen knoflook een paar min op laag vuur.

Meng de room met de andere teen knoflook, 2/3 van de kaas en de peterselie. Roer de helft van de room door het preimengsel.

Schep de prei in de ovenschaal, verdeel de aardappelplakjes er dakpansgewijs over. Giet de rest van de room erover en verdeel de resterende kaas erover. Bak ca 20 min in de oven. Zet dan de bovengrill aan en bak nog 5-10 min tot de aardappels goudbruin zijn.


Verdeel de zalm er in stukken over en serveer.

 


 

 


Reacties