Quiche met champignons en verse kruiden


Ik hou erg van verse kruiden en heb verschillende potjes in de keuken en tuin staan. Deze quiche met salie in het deeg en tijm door de vulling is een goed voorbeeld van wat je met deze kruiden kunt doen.

Salie en tijm blijven ook bij koude temperaturen goed, het zijn in de lente de verse kruiden die nog steeds in de tuin kunnen staan. Heb je geen salie? Doe dan wat verse peterselie door het deeg of gebruik gedroogde Italiaanse kruiden.


Ingrediënten (4-6 personen):

Voor het deeg:

- 450 gr bloem

- 225 gr ongezouten roomboter

- 1 ½ ei

- Snuf zout

- 3-4 el koud water

- Paar takjes salie, blaadjes fijngesneden

Voor de vulling:

- 4 eieren

- 200 ml room

- 2 rode uien, in halve ringen

- 200 gr geitenkaas, verkruimeld

- 250 gr champignons, in stukken

- 250 gr kastanjechampignons, in stukken

- 1 prei, in halve ringen

- Paar takjes tijm, gerist

- 1-2 bosui, in ringetjes

- Versgemalen peper en evt zout

- Beetje paneermeel

 

Verder:

- Grote quichevorm, ingevet


Bereiding:

Maak eerst het deeg. Meng in een kom de bloem met de boter, salie, het ei, een snuf zout en 3 eetlepels koud water tot een soepel deeg. Dit kan met de hand of met de keukenmachine (vlinder, lage stand). Voeg 1 extra eetlepel water toe als het deeg nog te droog aanvoelt. Verpak het deeg in folie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor tot 180 graden.

Verhit ondertussen een beetje olie in een wok en fruit de ui een paar min. Voeg de prei, champignons en de helft van de tijm toe, zet het vuur wat hoger en bak tot de groenten beetgaar zijn.

Klop de eieren los met de room en de rest van de tijm. Breng op smaak met peper en een beetje zout.

Rol het deeg uit en doe in de vorm. Prik gaatjes in het deeg en strooi wat paneermeel erover.


Verdeel de groenten met zo min mogelijk vocht over de bodem. Strooi ca 2/3 van de geitenkaas erover en giet het eimengsel erover. Verdeel de rest van de geitenkaas en de bosui over de quiche.

Bak de quiche in ca 30 min gaar en goudbruin. Controleer met een mespunt of het ei gestold is, verleng evt de oventijd.

Serveer evt met een salade.

 

Reacties