Appelcrumble toetje met karamel

Appelcrumble toetje met karamel: met een paar eenvoudige ingrediënten kun je een heel lekker toetje maken dat er ook nog eens  goed uitziet!

Maak de crumble, gekaramelliseerde appel en karamelsaus minimaal een paar uur van te voren zodat het kan afkoelen. Maak de roomyoghurt kort voordat de glaasjes gevuld en geserveerd worden. 

Gebruik voor de roomlaag echt iets zuurders zoals (Griekse) yoghurt als tegenhanger van het zoete van de appel en karamelsaus. 

Van de crumble en karamelsaus zul je wat over houden, maar het is lastig om de karamelsaus in kleinere hoeveelheden te maken. Bewaar de karamelsaus in een schone pot in de koelkast en eet het met ijs of gebruik het als vulling voor macarons. De crumble kan evt wel met de helft van de hoeveelheden gemaakt worden, maar wij vinden het ook lekker bij andere toetjes of bij een bakje met rood fruit. Het kan een aantal dagen in een luchtdichte doos bewaard worden.


Ingrediënten (3-4 personen):

Voor de crumble (meer dan 3 porties, kan gehalveerd worden):

- 70 gram ongezouten roomboter

- 50 gram fijne kristalsuiker

- 50 gram amandelmeel

- 50 gram bloem

- 50 gram havermout

- Snuf zout

- 0.5 theelepel Gember

- 1 theelepel kaneel

 Voor de gekaramelliseerde appel:

- 2-3 appels, in blokjes

- 2 el citroensap

- 2-3 el kristalsuiker

- 1 tl kaneel

Voor de karamelsaus (meer dan 3 porties):

- 150 gram suiker

- 60 ml water

- 60 ml slagroom (op kamertemperatuur)

- 20 gram boter (op kamertemperatuur)

- Snufje zeezout

Voor de roomyoghurt:

- 190 ml slagroom (rest van een pakje van 250 ml na de karamelsaus)

- 1 zakje vanillesuiker

- 125 gr Griekse yoghurt

Bereiding:

Maak de crumble:

Haal een bakplaat uit de oven en bekleed met bakpapier. Verwarm de oven voor tot 175 graden.

Roer met een vork de specerijen door het bloem. Roer de suiker, amandelmeel en havermout erdoor. Voeg de boter toe en snijd met 2 messen klein. Knijp met 1 hand tot het een kruimelig deeg is.

Verspreid de crumble over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak in 15 minuten en laat op een bord afkoelen.

 Maak de gekaramelliseerde appel:

Smelt een klontje boter in koekenpan. Doe alle ingrediënten in de pan en bak al roerend op middelhoog vuur.

Bak ca 5 min tot de suiker gaat karamelliseren en de appel zachter is, maar nog wel een bite heeft. Let op dat het niet aanbrandt.


Maak de karamelsaus:

Doe de suiker met het water in een (steel)pan en breng het aan de kook. Laat het rustig koken, roer even voordat het kookt, maar roer daarna niet meer! Kook tot de suiker amber kleurt, dit kan een poosje (met dan 10 minuten) duren, dus houdt geduldig de pan in de gaten.

Als de suiker de goede kleur heeft, haal dan de pan van het vuur en voeg de slagroom toe. Zet het weer op het vuur en roer goed door. Blijf dit 2 minuten doen en haal dan de pan weer van het vuur. Voeg de boter en het zout toe en roer goed door.

Schenk in een schone pot en gebruik schone lepels om de saus te serveren.

Maak de roomyoghurt:

Doe de slagroom met de suiker in een kom en mix met een mixer lobbig. Voeg de yoghurt toe en mix nog kort.

 

Maak de glaasjes:

Vul de glaasjes door onderin een laagje crumble. Doe er een laag roomyoghurt op en verdeel de appel over de glaasjes. Doe er nog een laag roomyoghurt op en strooi wat crumble erover. Giet (of schep) er royaal wat karamelsaus over.


 

 

Reacties