Ravioli met kastanjechampignons

 

Het kost even tijd, maar dat is het zeker waard!

Deze ravioli kussentjes zijn gevuld met kastanjechampignons, Parmezaanse kaas en basilicum. Serveer er 10-12 per persoon als hoofdgerecht of 4-5 als voorgerecht bij een (kerst)diner.

Je kunt ook de helft van de ravioli met deze vulling maken en de andere helft met een andere vulling. Serveer ze door elkaar of kook ze gescheiden.

Het pastadeeg en de vulling kunnen al een dag van tevoren gemaakt worden. Maak de kussentjes maximaal een paar uur voor het koken. 

Ik heb een raviolivorm gebruikt (ideaal om op je verlanglijstje voor december te zetten), maar ik heb het ook regelmatig gemaakt zonder vorm. Leg de vulling dan niet te dicht bij elkaar en zorg dat er zo min mogelijk lucht tussen de deeglagen komt. Het handigst is het door vanaf de korte kant het tweede vel er rij voor rij op te leggen. Druk het deeg dan na elke rij goed aan, dit kan goed met een vinger tussen de kussentjes. Als de kussentjes los gesneden zijn, druk de randen met een vork goed dicht.


Ingrediënten (45-48 stuks):

Voor de pasta:

- 220 gr tarwebloem, bijv type 00

- 2 el water

- ½ el olijfolie

- 2 eieren

- Snufje zout

Voor de vulling:

- 400 gr kastanjechampignons, in kleine stukjes

- 100 gr Parmezaanse kaas, geraspt

- 2 teentje knoflook, geperst

- Paar takjes basilicum, blaadjes fijngesneden

- Peper en evt zout

 

(op de foto's de ingrediënten voor een halve portie vulling)

 

Bereiding:

Maak eerst het pastadeeg, kijk hier voor een uitgebreide beschrijving.

Doe de bloem, water, zout en olie in een kom en meng kort. Voeg dan de eieren toe en kneed tot alle bloem vanaf de zijkant opgepakt is door de haak. Kneed eerst zo'n 10 min (kitchenaid stand 2) en voel dan even hoe ver het deeg is. Is het nog te droog, voeg dan nog een lepel water toe. Als een vingerprik direct verdwijnt dan is het deeg goed. Dit zal tussen 10 en 20 minuten zijn.

Verpak het deeg in huishoudfolie en leg minimaal 1 uur in de koelkast.

Maak ondertussen de vulling. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan. Fruit de knoflook op laag vuur. Voeg de champignons toe, zet het vuur iets hoger en bak tot deze net gaar zijn.

Zet het vuur uit en roer de kaas en basilicum erdoor en breng op smaak met peper en evt zout (ws niet nodig door de kaas).

Haal het deeg uit de koelkast en breng een pan met een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Rol het deeg uit met een pastamachine tot lange vellen deeg. Bij een Julia is stand 5 een goede dikte voor de vellen deeg.

Neem de raviolivorm, strooi er wat bloem in, doe dit opnieuw bij volgende vellen deeg.

Doe 1 vel in een raviolivorm en doe ca 1 tl vulling in elke holte. 

Bestrijk de randen met water en leg een ander vel deeg erop. Rol met een kleine deegroller over de vorm zodat er losse kussentjes ontstaan.

Druk de randen van de ravioli nog goed aan. Leg de ravioli op een bebloemde plank of dienblad en dek af met een theedoek. Ze kunnen zo bewaard worden tot het koken.

Kook de ravioli in porties van 10 stuks in ca 5 min gaar. Haal ze met een schuimspaan uit het water en doe de volgende lading in de pan.

Serveer bijv met salieboter of een (simpele) tomatensaus als voorgerecht, doe er een salade bij als hoofdgerecht.

 

 

 

Reacties