Moussaka

Voor een goede moussaka ben je even bezig, maar dan is het echt genieten! 

Laat de gehakt-tomatensaus lekker sudderen terwijl je de aubergine plakken even aanbakt in een koekenpan.


Ingrediënten (3-4 personen):

- 300 gr gehakt

- 600 gr aardappel, dunne plakken in de lengte, voorgekookt (10 min)

- 2 aubergines, dunne plakken in de lengte

- 1 grote ui, gesnipperd

- 2 teentjes knoflook, geperst

- 1 klein blikje tomatenpuree

- 1 tl kaneel

- 2 tl oregano

- 1 tl gerookt paprikapoeder

- 1 blik gepelde tomaten

 

Voor de witte saus:

- 2 eieren

150 ml yoghurt

- 2 el melk

- 2 tl peterselie, vriesdroog

 

Verder:

- Geraspte kaas

- Rechthoekige ovenschaal, ingevet

Bereiding:

Verhit olijfolie in een wok, bak ui en knoflook op laag vuur ca 5 min tot ze zacht worden. Doe het gehakt in de pan en rul gaar. Giet evt het vocht af.

Doe de tomatenpuree en de specerijen in de pan en blus af met een scheutje (kraan)water.

Doe de gepelde tomaten erbij als het vocht opgenomen is door het gehakt. Breng aan de kook en laat ca 30 min sudderen en indikken. Breng op smaak met peper en zout.

Verwarm ondertussen de oven voor tot 180 graden.

 

Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de aubergine in porties al omscheppend bruin. Laat uitlekken op keukenpapier. 

Leg de helft van de aardappels naast elkaar in de ovenschaal. Verdeel het gehaktmengsel erover. Leg de aubergine plakken naar elkaar op het gehakt. 

Leg hier de rest van de aardappel plakken op. Druk iets aan.

 

Dek af met aluminiumfolie en bak 40 min.

Maak ondertussen de witte saus. Klop de eieren los met de yoghurt en roer de melk, peterselie, zout en peper erdoor.

 

Schenk de witte saus over de ovenschotel en verdeel er wat geraspte kaas over. 

Bak nog ca 20 min zonder folie tot de witte saus stolt en goudbruin wordt.

Laat 5 min staan voor je de moussaka aansnijdt. Serveer evt met een salade.


 

 

Reacties