Appelcompote


Dit bijgerecht wordt meerdere malen per jaar gemaakt. Het is een ideaal bijgerecht om naast een andere groente te eten, vooral als er misschien mensen mee eten en het is goed van tevoren te maken. Alles wat over is gaat op (toetje, tussendoortje, ...), dus het is niet erg als er (te)veel gemaakt wordt.


Ik ga uit van 1 zak Goudreinet appels, meestal 1,5 kilo. Deze appels vinden we te zuur om zo te eten, dus alles gaat in de compote. Als je liever wat zoetere appels wilt gebruiken, dan zijn Jonagold of Elstar appels een alternatief.

De hoeveelheid rozijnen, suiker en kaneel zijn helemaal naar smaak. Deze appelcompote is niet heel zoet, zodat het goed bij het hoofdgerecht (aardappels, vlees, zalm, ...) past, het zoete komt vooral van de rozijnen. Maar het kan natuurlijk altijd naar smaak aangepast worden.


Ingrediënten:

- 1,5 kilo Goudreinet appels

- ca 250 ml water

- ca 1,5 el suiker

- ca 1,5 tl kaneel

- ca 150 gr rozijnen

- evt kneepje citroen


Bereiding:

Doe het water in de pan. Snijd de appels in kwarten, schil ze en doe ze in de pan.

Voeg suiker en kaneel toe, breng aan de kook en kook met deksel op de pan ca 10 min op middelhoog vuur. Roer af en toe.


 

Voeg na ca 10 min de rozijnen toe en kook nog ca 10 min tot de appels naar smaak gaar zijn. Voor een wat grovere appelcompote kunnen de appels met de lepel tegen de zijkant van de pan geplet worden. Als je een fijnere appelcompote of -moes wilt, dan kun je langer koken en de appels fijner drukken. Als het nog te vochtig is, dan kan aan het eind zonder deksel gekookt worden om het water wat te verdampen.

Voeg naar smaak wat citroensap toe, ook kan er nog wat suiker / kaneel toegevoegd worden.

Laat wat afkoelen, maar het is ook lekker als het nog wat warm is. Bewaar in de koelkast.


 



Reacties