Zalm in bladerdeeg

 

Voor kerst wilde ik iets 'specialers' maken. We zouden met 5 personen eten, dus ik had op de site van Rutger Bakt een mooi recept gevonden voor 'Zalm in bladerdeeg'. Uiteindelijk waren we maar met ons drietjes en heb ik recept gehalveerd. 

We hebben het met zelfgemaakte appelcompote en met tijm gebakken champignons gegeten. De portie die overbleef was een dag later (op kamertemperatuur) ook lekker voor de lunch.

 

Ingrediënten (3-4 personen):

- 1 rol koelvers bladerdeeg

- losgeklopt ei

- sesamzaad

Voor de vulling;

- ca 300 gram zalmfilet

- ca 50 gram Philiadelphia naturel 

- 1 teen knoflook

- 1/2 citroen, rasp

- 2 takjes basilicum (alleen blaadjes), fijngehakt

- 3 takjes peterselie, fijngehakt, zonder dikke steeltjes

- zout en peper


Bereiding:

Haal de bakplaat uit de oven en warm de oven voor tot 200 graden.

Pers de teen knoflook uit boven de roomkaas en doe daar ook de citroenrasp en versgehakte kruiden door. Roer goed door en voeg wat peper en zout toe.

Snij de rol bladerdeeg half door, leg 1 stuk opzij en rol de andere helft uit tot ongeveer de grootte van het stuk bakpapier dat erbij zit. Rol de andere helft uit op een plank tot ongeveer dezelfde grootte.

Bestrooi de zalm met wat peper en zout en leg het op het bladerdeeg op de bakplaat. Smeer de roomkaasvulling erop. Besmeer de rand van het deeg met een kwastje met water. Leg de andere plak bladerdeeg erop en druk rustig van binnen naar buiten de lucht ertussen uit. Druk de randen goed dicht met je vingers en druk na met een vork zodat het goed dicht zit. 

Bestrijk met (hetzelfde) kwastje de bovenkant met losgeklopt ei en strooi er sesamzaadjes over. Maak in het midden een gaatje met een zodat de stoom er uit kan tijdens het bakken.

Bak ca 30 minuten in de oven.



Reacties