Roze koeken


 

Deze roze koeken zijn erg makkelijk en snel om te maken, de meeste tijd ben je kwijt aan het op kamertemperatuur brengen van de eieren en boter.

De basis is een 'ponds-cake', een standaard cakeje dat bestaat uit gelijke delen boter, suiker, bloem en ei. Hier zit nog een klein beetje bakpoeder bij om het wat luchtiger te maken. Voor de smaak koos ik citroenrasp en vanille, maar weglaten of ander smaken zijn natuurlijk altijd mogelijk.

 

Ingrediënten

Voor de koek:

- 100 gr boter, kamertemperatuur

- 100 gr witte basterdsuiker

- 100 gr bloem

- 2 eieren (ca 100 gr), op kamertemperatuur

- ¼ tl bakpoeder

- Snuf zout

- Evt 1 tl vanillearoma

- Evt 1 citroen, rasp

 

Voor het glazuur:

- 100 gr poedersuiker

- 10 frambozen (vers of diepvries) 

 

 

Bereiding

Haal de eieren en de boter uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen, dit duurt zo'n 1-2 uur.

Warm de oven voor tot 160 graden. Vet een muffinblik in en leg twee smalle strookjes bakpapier kruislings in de holtes. Zorg dat alles voor de koek klaar staat voor je begint met mixen. Het is handig om het bakpoeder en zout alvast bij de bloem in het kommetje te doen.

Klop de boter met de suiker romig met een (staande) mixer. Voeg het eerste ei toe en mix tot deze volledig is opgenomen, voeg dan het tweede ei en evt vanillearoma en citroenrasp toe. Mix tot het een egaal geheel.

Zeef de bloem met bakpoeder en zout boven de kom en spatel dat erdoor.

Verdeel met 2 lepels (op de foto staat een juslepel, maar het gaat beter met 2 lepels) het beslag over de holtes, er moet ongeveer 1 cm per gat komen.

 Bak ze 15 min in de oven.

Haal de cakejes uit de vorm en laat ze op de kop afkoelen. Eerst ca 10 min (op bakpapier, restant van strookjes knippen) op een plank. Zo worden ze wat platter, je kunt evt nog een plank erboven zetten.


Leg de cakejes op een rooster om verder af te koelen.

Doe de poedersuiker in een kom. Pureer de frambozen met een vork, zeef ze boven de poedersuiker. Roer goed door, het moet nog net vloeibaar zijn, voeg evt wat water (als het te dik is) of wat poedersuiker (als het te dun is) toe. Ik heb 2 eetlepels water toegevoegd.

Doop de afgekoelde cakejes in de glazuur, vermijd druppels en laat het glazuur dan wat uitharden.


 

 Geniet ervan!

 

Reacties