Koude schotel


Vroeger maakte mijn oma regelmatig koude schotel. Schalen vol voor de hele familie! De koude schotel werd opgemaakt met een laag mayonaise en versierd met zilveruitjes, augurken, eieren, rolletjes ham en tomaten.

Dit wilde ik ook eens maken, helaas vond ik dit recept niet in haar oude receptenschrift. Ik heb een paar versies gemaakt tot ik tevreden was. Het heeft wel wat aanpassingen, ik meng de crème fraîche met de mayonaise en doe er een appel door om het wat frisser te maken. Ik laat wel soepvlees koken in een bouillon met foelie en laurierblaadjes zoals dat door mijn oma gedaan werd.


Ingrediënten (4 personen, 1 schaal):

Voor het vlees:

- ca 315 gram soepvlees

- ca 250 gram schenkel of mergpijp

- 2 (runder)bouillonblokjes

- 2 stukjes foelie

- 3 laurierblaadjes 

Voor de schotel:

- 750 gram aardappels, geschild en in kwarten

- 320 gram zilveruitjes (1 potje, bewaar een paar voor de topping)

- 330 gram augurken (1 potje, bewaar een paar voor de topping)

- 1 rode ui

- 1 appel

- 125 ml mayonaise

- 125 ml crème fraîche

 

Voor de topping:

- 3 plakjes ham

- 2 tomaten

- 3 eieren

- ca 5 el mayonaise

- paar zilveruitjes en augurken (achtergehouden van de schotel)

Bereiding:

Doe het vlees met mergpijp of schenkel met foelie, laurierblaadjes, bouillonblokjes en water in pan. Laat drie uur zachtjes koken, schuim evt af tussendoor.

Als je de bouillon voor een soep gebruikt, haal dan voordat je het gaat zeven met een kapje brood het vet van de bovenkant.

Zeef de bouillon en gooi de laurierblaadjes, foelie en evt bot van schenkel of mergpijp weg. Laat het vlees volledig afkoelen en snijd fijn met een mes.

Kook de aardappels gaar, laat ze afkoelen en snijd ze fijn met een mes.

Snijd de rode ui, zilveruitjes (wat bewaren voor topping) en augurken (wat bewaren voor topping) in keukenmachine fijn. Bewaar een paar lepels vocht uit de potjes.

Snijd de appel in kleine blokjes.

Meng de aardappels met ui, uitjes, augurk, appel, mayonaise en creme fraiche. Roer het vlees erdoor en voeg een paar lepels augurk/zilveruitjes vocht toe. Breng op smaak met peper en evt wat zout. Laat minimaal 1 uur, maar liefst een nacht op smaak komen in de koelkast.

Maak de koude schotel af, dit kan al een paar uur (of een dag) van tevoren gedaan worden. 

Kook de eieren hard (kan ook een dag van tevoren gedaan worden), laat afkoelen en snijd in plakjes. Snijd de augurk en tomaat in plakjes. Rol de plakjes ham op en snijd ze doormidden zodat je een half rolletje hebt. Meng de mayonaise met een scheutje water (ca 5 el mayo per schaal van ca 4 personen) zodathet goed smeerbaar is.

Doe de koude schotel op een schaal. Smeer de verdunde mayonaise erover en versier met de plakjes ei, tomaat, augurk en wat zilveruitjes. Leg de ham rolletjes erop.


Tip: Maak deze koude schotel met 2 of 3x de hoeveelheid om genoeg te hebben voor een buffet of feestmaaltijd met veel mensen. Gebruik een soeppan waarin je eerst het vlees kookt en daarna de aardappels. 


 

Reacties