Bavarois taartjes

 

Deze kleine taartjes hebben een frisse bavarois vulling in een bodem van zoet korstdeeg. Heerlijk!

Door de koelstappen duurt het even om te maken, maar dat is zeker de moeite waard! Ik heb twee versies gemaakt, taartjes met de vulling erin en taartjes met de bavarois als halve bol erop.  

Als je bavarois over houdt, laat het dan in puddingvormpjes opstijven. Ik heb deze bavarois al eerder gemaakt, kijk voor een uitgebreidere beschrijving in dit blog.


Ingrediënten (6-7 stuks):

Voor de taartbodems (zoet korstdeeg):

- 150 gr bloem

- 50 gr fijne kristalsuiker

- 100 gr ongezouten roomboter, koud, in blokjes

- Snufje zout

- 1 eidooier

- 1-3 el koud water

- ½ citroen, rasp

Voor de bavarois:

- 4 blaadjes gelatine

- Ca 250 gr rood fruit (aardbeien, frambozen), diepvries

- 250 ml slagroom

- 50 gr fijne suiker

- 2 el citroensap

Verder:

- Taartringen, ingevet

- Bakbonen

 

Bereiding:

Maak de taartbodem:

Meng het bloem met de suiker, citroenrasp en het zout. Voeg de boter toe en maak met twee messen in kleine stukjes door de bloem. Meng met een vork (geen warme handen!) de eidooier erdoor en voeg lepel voor lepel water toe tot het deeg net aan elkaar blijft plakken om een bal te maken.

Knijp met je handen tot een bal en verpak in huishoudfolie. Koel minimaal 2 uur in de koelkast.

Laat het deeg 15-30 min op temperatuur komen op het aanrecht, warm ondertussen de oven voor tot 190 graden.

Rol het deeg tussen twee vellen bakpapier uit tot 3-4 mm dik. Steek rondjes uit die groot genoeg zijn om de bodem en zijkanten van de vormpjes te bekleden en leg deze in de vormpjes. Wil je strakke taartjes, snijd dan de bovenkant van het deeg af. Doe een stukje bakpapier (kan van 1 van de vellen van het rollen) op het deeg en leg er bakparels op. 

 

Bak de taartjes 15 min, haal dan de bonen en het bakpapier eruit en bak nog ca 5 min tot het deeg licht begint te kleuren.

Laat afkoelen op een rooster.


Maak de bavarois:

Week de gelatine in koud water in een kom.

Klop ondertussen de slagroom net niet stijf, zet in de koelkast tot gebruik.

Doe het (bevroren) fruit met het citroensap en de suiker al roerend bijna aan de kook. Zet het vuur uit, pureer fijn en zeef het.

Knijp de gelatine uit en roer dit door de warme fruitpuree zodat de gelatine oplost.

Spatel de fruitpuree door de slagroom en giet dit mengsel over de taartbodems.

Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. 

Je kunt het ook in kleine glazen bakjes bekleed met vershoudfolie gieten en die laten opstijven. Bewaar de taartbodems in een luchtdichte doos op kamertemperatuur. Doe de halve bol net voor het serveren in het taartje.



 

Reacties