Slagroomsoesjes


Soezendeeg, dat staat al heel lang op mijn wensenlijstje om te maken. In kookprogramma's (Heel Holland Bakt, Masterchef, ...) zag ik de problemen om het te maken.  Toch leek het soms ook 'goed te doen', dus op zoek naar een recept. 

De basisingrediƫnten van soezendeeg zijn redelijk standaard: gelijke delen melk, water, boter en bloem, 1,5 tot 2 x zoveel ei en een beetje zout. De bereiding is ook redelijk gelijk, dus ik ben aan de slag gegaan. Ik heb de soesjes nu een paar keer gemaakt en met onderstaand recept gaat het altijd goed!

 

Ingrediƫnten (ca 20 stuks):

Voor het soezendeeg: alles op kamertemperatuur

- 100 ml melk

- 100 ml water

- 100 gr boter

- 100 gr bloem

- snufje zout

- 3 of 4 eieren

- spuitzak met ronde mondjes van ca 1 cm en ca 4 mm

Voor de vulling: 

- 500 ml slagroom (koelkast koud)

- 1 zakje klopfix

- ca 50 gr suiker


Bereiding:

Haal de bakplaat uit de oven en bekleed met bakpapier. Warm de oven voor tot 210 graden. Leg de spuitzak met grote mond klaar.

Neem een steelpan of kleine kookpan en doe daar de melk, water, boter en zout in. Laat de boter smelten en breng dan rustig aan de kook.

Zet de pan naast het fornuis (op een kurk), laat de pit aan. Voeg alle bloem toe en roer direct door totdat het is opgenomen. Zet de pan terug op het fornuis en zet het op middelhoog vuur. 

Roer heel goed, zo'n 3-4 minuten. Dit garen van de bloem maakt een raar sissend geluid, dat hoort zo!

Neem een kom en doe daar het mengsel in. Roer het nog even en laat het afkoelen (tot je je vinger erin kunt steken).

Voeg na een paar minuten de eieren 1 voor 1 toe. Roer na elk ei heel goed en voeg de volgende pas toe als het vorige ei is opgenomen. Kijk naar de dikte van het deeg of je het 4e ei nog toevoegt. Ik heb meestal genoeg aan 3 eieren.

Doe het deeg in een spuitzak. Maak kleine toefjes op de bakplaat door de spuitzak op 1 plaats te houden en rustig omhoog te bewegen. Houd afstand tussen de soezen. Maak met een natte vinger (water) het puntje van het toefje plat.

Bak de soesjes in 20-25 minuten gaar. Ze zijn dan mooi goudbruin gebakken.

Laat de soesjes helemaal afkoelen op een rooster voordat ze gevuld worden. 

Vul de soesjes met slagroom:

Maak met een schilmesje een  klein kruisje in de bodem.

Klop de slagroom stijf met de suiker en de klopfix. Leg ondertussen de spuitzak met kleine mond klaar en vul deze met de slagroom. Vul de soes rustig via het gaatje aan de onderkant. Er gaat best veel slagroom in de soes.

Leg de soezen op een bordje en bestrooi met poedersuiker.

Als de soezen nog niet gevuld zijn, kunnen ze op kamertemperatuur in een dichte doos bewaard worden. Als ze gevuld zijn, dan moeten ze in de koelkast bewaard worden, het deeg wordt dan wel wat zachter, maar blijft nog erg lekker.


Reacties

Favorieten van afgelopen maand