Verse pasta met rode pastasaus

Af en toe heb ik zin om zelf verse pasta te maken. Het is iets voor het weekend of een vrije dag omdat het pastadeeg minimaal een uur in de koelkast moet rusten. Ik maak het vaak op zondag voor 2 dagen, op maandag hoeft het dan alleen uitgerold en gekookt te worden.

 Ik heb Italiaanse bloem typo 00 gebruikt, maar het kan ook met 'gewone' tarwebloem. Voor het uitrollen en snijden gebruik ik 'gewone' bloem. Ik heb het de afgelopen jaren vaak met de hand gekneed, door de bloem op het aanrecht te strooien en dan in het kuiltje de vochtige ingrediënten te doen en dit van binnen naar buiten door de bloem te laten opnemen. Het uitrollen en snijden doe ik met een basic pastamachine. Ik heb een Julia van alweer bijna 10 jaar oud, het snijden gaat niet meer altijd even soepel, maar wat bredere spaghetti of tagliatelle is niet zo erg.


Ingrediënten (5-6 porties spaghetti):

425 gram tarwebloem 

3 el water

1 el olijfolie

3-4 eieren

snufje zout

Bereiding:

Doe de bloem, water, zout en olie in een kom en meng kort. Voeg dan 3 eieren toe en kneed tot alle bloem vanaf de zijkant opgepakt is door de haak. Als je ziet dat het te droog / korrelig is, dan kan het vierde ei toegevoegd worden.

Kneed eerst zo'n 10 min (kitchenaid stand 2) en voel dan even hoe ver het deeg is. Als een vingerprik direct verdwijnt dan is het deeg goed. Dit zal tussen 10 en 20 minuten zijn.

Verdeel evt het deeg in 'dagporties' en verpak in huishoudfolie. Leg de pakketjes tot gebruik in de koelkast, dit kan tussen 1 uur en 2 dagen zijn.

Leg voor het deeg snijden 1 of 2 dienbladen of planken klaar en bestrooi dit met wat bloem, leg 2 schone theedoeken klaar om over de pasta te doen.

Zet de pastamachine vast aan de tafel en zet het op stand in. Bestrooi met wat bloem.

Verdeel het deeg in 2 tot 4 porties, afhankelijk van de grootte. Druk de portie deeg wat platter, gebruik evt een deegroller en draai het rustig door de pastamachine. Vouw het in drieën dubbel, draai het deeg een kwartslag en herhaal 2x, zodat het in totaal 3x door de 1e stand gegaan is.

Rol het deeg dan steeds dunner uit tot stand 6 (ravioli / lasagne) of 7 (spaghetti / tagliatelle). Snij de lange dunne vellen in wat kleinere, beter hanteerbare stukken, bijv. in drieën. Bij te lange vellen zijn wat extra helpende handjes wel handig 😉.


Voor het snijden van spaghetti / tagliatelle moet het opzetstuk op de pastamachine gezet worden en bestrooi dit met wat bloem en draai er een stuk pastavel door.

Bewaar de slierten afgedekt op het dienblad tot alles gesneden is en tot alles klaar staat voor het koken.

Maak de pastasaus en zet een grote pan water op voor de pasta. Ik heb voor vandaag gekozen een snelle rode pastasaus. Gehakt, prei, champignons en tomato frito met wat restjes: wrap saus, tomaten, lente ui, Parmezaanse kaas en Italiaanse kruiden.

Doe royaal zout in het water en kook de pasta slierten in een paar minuten gaar. Doe dit evt. in porties om te voorkomen dat de slierten aan elkaar plakken.


 Roer de pasta gelijk door de saus en serveer direct.



Reacties