Eidooiers over? -> Vanillevla

 

Soms weet je dat je eidooiers gaat over houden, bijvoorbeeld als je schuimpjes maakt. Ik heb er deze keer vanillevla van gemaakt. Het is een simpele vla, niet heel bijzonder, maar gewoon lekker als toetje. Ik heb er volle melk voor gekocht (de andere ingrediënten heb ik eigenlijk altijd in huis), maar het zal vast ook met halfvolle melk gemaakt kunnen worden.

 

Ingredienten (3 personen):

- 500 ml volle melk

- 1 vanillestokje

- 30 gr suiker

- 20 gr maizena

- 2 eidooiers

- snufje zout

 


Bereiding:

Doe de melk in een steelpan. Schraap het vanillestokje leeg boven de melk en doe het stokje daarna ook in de melk. Breng aan de kook en laat ca 10 min op laag vuur zachtjes koken. Roer af en toe.

Doe de suiker met het zout in een kommetje, zeef de maizena erboven en roer even door elkaar. Voeg de eidooiers toe en klop dit met een vork erdoor. Doe 3 el warme melk uit de pan erbij.

Spoel een glazen (pudding)schaal om met koud water en zet klaar op een onderzetter. Of zet kleine schaaltjes klaar als je het maakt om per persoon te serveren.

Haal het vanillestokje uit de pan en roer het eimengsel rustig door de melk. Blijf met een garde roeren terwijl je de vla wat harder laat doorkoken. Doe dit zo’n 2 minuten en giet de vla in de schaal en doe wat huishoudfolie op de vla. Het is al wat ingedikt en dikt nog verder in tijdens het afkoelen. 

Laat op het aanrecht afkoelen tot kamertemperatuur, zet het dan in de koelkast (of eet alvast een bakje terwijl het nog een beetje warm is).


Reacties