Schuimpjes

 


De basisingrediënten voor schuimpjes zijn gelijke delen eiwit, fijne kristalsuiker en poedersuiker. Er kan wat maizena toegevoegd worden.

Met deze basis kunnen bijv gekleurde schuimpjes of leuke vormpjes maken. Eerder maakte ik al gekleurde schuimpjes en kerstboompjes volgens het recept van Laura's bakery.


 

Ik heb nu witte schuimpjes in ringvorm gemaakt om wat oefenen met de spuitzak.

 

Ingrediënten:

4 eiwitten (ca 140 gr)

ca 140 gr kristalsuiker (evenveel als eiwit)

ca 140 gr poedersuiker (evenveel als eiwit)

10 gr maizena

snufje zout

Bereiding:

Haal 2 bakplaten uit de oven en bekleed met bakpapier. Warm de oven voor tot 100 graden. 

Maak een kom en garde vetvrij met wat citroensap.

Splits de eieren, de dooiers heb je hier niet nodig (lekker in zelfgemaakte vanillevla), doe de eiwitten in een kommetje dat je gewogen heb. Reken uit hoeveel eiwit je hebt  en weeg de kristalsuiker en poedersuiker af. Heb je geen zin om de eiwitten af te wegen, gebruik dan 140 gram voor de suikers.

Klop de eiwitten met de kristalsuiker stijf. Zet alles klaar wat je nodig hebt: poedersuiker met maizena en zout,  spuitzak met spuitmondje erin, spatel en de bakplaten. 

Als er mooie pieken in het eiwit staan, dan is het eiwit klaar. Spatel rustig de poedersuiker met maizena en zout erdoor en doe het in de spuitzak. Spuit mooie vormpjes op de bakplaten.

Bak 1-2 uur in de oven. Controleer na een uur, wissel de bakplaten in de oven zodat de ander boven zit. Als de schuimpjes bij een klein tikje los zijn van het bakpapier, dan is de onderkant droog en kun je er 1 controleren. Snijd doormidden en proef evt. De buitenkant moet lekker knapperig en de binnenkant nog een beetje zacht zijn.

Deze kleine kransjes (best plat) of kleine toefjes hebben meestal iets meer dan een uur nodig, grotere schuimpjes hebben minimaal 1,5 uur nodig.

Haal de schuimpjes direct van de bakplaat en laat ze volledig op een rooster afkoelen. Bewaar ze in een luchtdichte doos.



Reacties