Brabantse worstenbroodjes


Een lekker broodje voor in het weekend! 

Brabantse worstenbroodjes, gemaakt van brooddeeg met een vulling van gekruid gehakt.

 

Ingrediënten (voor 15 broodjes):

Voor het brood:

- 500 gr bloem

- 300 gr melk, kamertemperatuur

- 10 gr zout

- 10 gr suiker

- 50 gr ongezouten roomboter, kamertemperatuur

- 7 gr gist, instant

Voor de worst:

- 500 gr gehakt (half om half)

- 1 ei

- 3-4 el paneermeel

- 1 el gehaktkruiden 

 

Verder nodig:

- 1/2 -1 ei voor bestrijken, losgeklopt


Bereiding:

Doe, behalve de boter alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar. Kneed het deeg in een keukenmachine of met de hand. Voeg na ca 5 min kneden de boter toe. Met de kitchenaid op stand 2 duurt het zo'n 14 minuten tot het een mooi elastisch deeg is. Doe het deeg in een licht ingevette kom, dek af en laat een 45 min rijzen. 

Doe het gehakt in een kom, maak een kuiltje en voeg het ei, paneermeel en de kruiden toe. Kneed met je handen goed door elkaar en verdeel het in 15 bolletjes. Weeg al het gehakt, deel door 15 en weeg dit af, ik had 38 gr per portie nodig. Rol de bolletjes tot worstjes van ca 10 cm lang. 

Warm de oven voor tot 200 graden.

Verdeel het deeg in bolletjes van iets meer gewicht dan de worstjes. Ik heb 15 bolletjes van 50 gram gemaakt, en 2 bolletjes van ca 56 gram die ik met chocoladepasta ga vullen. Bol ze mooi op en dek ze weer af en laat nog een half uur rijzen.

Zet een bakje losgeklopt ei met een kwastje klaar en maak de broodjes. Druk een bolletje deeg plat en vorm het tot een ovaal dat iets groter is dan een worstje. Leg een worstje in het midden en trek de uiteinden over de worst (het mag wat oprekken). Vouw de lange zijden naar elkaar toe, overlap niet, maar knijp ze dicht. Draai de naad naar beneden en rol de broodjes even over de plank zodat de naad goed sluit. 

Leg de broodjes met de naad naar beneden op een bakmat of bakpapier en bestrijk met ei. Laat 10 min afgedekt rusten, bestrijk ze nog een keer en doe ze dan in de oven.

Bak de broodjes in 20-25 in goudbruin en gaar. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.


 

Reacties