Appeltaart

 

Een gewone appeltaart. Lekker deeg en een vulling van appel, rozijnen, krenten en kaneel.

Je kunt deze taart maken met verschillende appels of een mix. Sommige soorten zoals Goudreinet of Elstar zijn niet het hele jaar verkrijgbaar, neem dan een andere friszure appel.


Ingrediënten (1 taart):

Voor het deeg:

- 300 gr zelfrijzend bakmeel

- 150 gr witte basterdsuiker

- 200 gr boter, op kamertemperatuur

- ½ ei, losgeklopt (rest voor bestrijken)

- ½ citroen, rasp

- Snuf zout

Voor de vulling:

- 1 kg appels, Goudreinet en/of Jonagold en/of Elstar, in blokjes

- 75 gr blanke rozijnen

- 25 gr krenten

- 2 el custard

- 1 el kaneel

- 2 el fijne kristalsuiker

Verder nodig:

- Springvorm 24 cm, ingevet en met bakpapier op de bodem

- paneermeel

- ½ ei, losgeklopt

- Ca 40 gr abrikozenjam

 

Bereiding:

Doe de ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed het tot een samenhangend deeg van. Kneed niet te lang. Verpak in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast, het kan ook een hele dag.

Warm de oven voor tot 180 graden en begin aan de vulling.

Week de krenten en rozijnen even in kokend water en laat ze uitlekken. Doe deze samen met de rest van de ingrediënten voor de vulling in een kom en meng alles goed door elkaar. Laat even staan om de smaken door te laten trekken.

Leg ¼ van het deeg apart en rol de rest onder een vel bakpapier uit tot een ronde lap van ca 35 cm doorsnee. Bekleed de bodem en zijkanten van de springvorm met het deeg en strooi er een beetje paneermeel in. 

Doe de appelvulling met zo min mogelijk vocht op het deeg en druk het goed aan.

Rol de rest van het deeg uit tot 4 mm en snijd er stroken van. Leg dit als ruitpatroon op de taart. 

Bestrijk de bovenkant van het deeg met ei en bak de taart in ca 70-80 min gaar. Bak de laatste 10 min evt met alleen onderwarmte en/of dek de bovenkant van de taart af met aluminiumfolie.

Verwarm de jam kort in de magnetron en smeer dit direct na het bakken over de taart. Laat tot kamertemperatuur afkoelen in de vorm en haal het dan uit de vorm. Bewaar in de koelkast.


 

Reacties

Een reactie posten