Paasstol

Net als met Kerst is het met Pasen lekker om een stol te eten. Met dit recept maak je 2 lekkere broden gevuld met zelfgemaakte amandelspijs, rozijnen, krenten, bigarreaux en sukade.

Zelfgemaakte spijs is het lekkerst als het minimaal een dag in de koelkast kan rijpen, heb je die tijd niet, dan kun je ook kant-en-klare spijs gebruiken.

Voor de vulling kun je kiezen wat je lekker vindt! Ik heb (voor het eerst) bigarreaux gebruikt, samen met sucade. Als noten heb ik amandelen (2/3) en licht geroosterde hazelnoten (1/3) gebruikt. Dit heb ik gemengd met de gewelde rozijnen (2/3) en krenten (1/3).


Ingrediënten (2 kleine broden):

Voor de spijs:

- 100 gr amandelmeel

- 100 gr suiker (witte basterd)

- Beetje citroenrasp, geraspt (rasp of zester) en dan heel fijn gesneden

- 3-4 el water

- Net voor gebruik: 1 ei, losgeklopt 

Voor het deeg:

- 570 gr Amerikaans patent (of tarwebloem met hoog % eiwit)

- 15 gr gist, instant

- 75 gr kristalsuiker

- 240 gr melk, kamertemperatuur

- 2 eieren, op kamertemperatuur

- ½ tl kaneel

- 10 gr zout

- 110 gr ongezouten roomboter, in blokjes, op kamertemperatuur

Voor de vulling:

- 140 gr krenten en rozijnen

- 100 gr noten (hazelnoten en amandelen), grof gehakt

- 100 gr bigarreaux en sukade, grof gehakt

 

Verder:

 - Boter, gesmolten (voor bestrijken)

 - Poedersuiker (voor bestrooien)

 

Bereiding:

Voor de spijs ( 1 dag van tevoren):

Meng de suiker en amandelmeel met de citroenrasp bijv in de keuken machine, voeg dan wat water toe tot een gladde, stevige massa ontstaat. Leg in de koelkast tot gebruik.

Voor gebruik: Laat de spijs en het ei op kamertemperatuur komen. Klop het ei los en gebruik het om de spijs soepel te krijgen, begin met ongeveer de helft en voeg meer toe als het nodig is.

Ik had nu het hele ei gebruikt, dat was teveel. De spijs was te dun geworden.

 

Voor de vulling:

Laat de rozijnen en krenten de avond voor het bakken 15 min weken in appelsap of lauw water. Laat ’s nachts uitlekken in een zeef en dep ze zo nodig droog.

Doe de rozijnen en krenten in een (beslag)kom en voeg de noten, bigarreaux en sukade toe. Meng alles door elkaar.


Voor het deeg:

Doe, behalve de boter, alle ingrediënten in de kom van de kitchenaid en kneed 8 min op stand 2. Voeg dan de boter toe en kneed nog zo’n 6-8 min tot je een soepel deeg hebt.

Dek de kom af en laat het deeg 15 min rusten.

Rol het deeg een beetje uit op een plank en verdeel de vulling erover. Meng dit goed door het deeg. Dit gaat het beste door van het deeg een grote plak te maken, daar wat vulling op te doen, dubbel te vouwen en dan weer uit te rekken / rollen tot een plak. Ga zo door tot de vulling op is.

Als alles goed gemengd is, maak dan een bal van het deeg en doe in een licht ingevette kom. Dek de kom af en laat 1 uur rijzen op kamertemperatuur.

Stort de deeg op de plank en duw de lucht er uit. Verdeel het deeg in tweeën en bol het losjes op. Laat 20 min rusten.

 

Voor het brood:

Verdeel de spijs in tweeën en rol het tot een ‘worstje’.

Rol een portie deeg tot uit tot een ovaal en leg 1 stuk spijs in het midden, vouw het deeg om het spijs, begin met de zijkanten, dan de bovenkant. Maak de onderkant nat met een beetje water en plak de stol dan goed dicht. Maak dan het andere brood. Zorg dat het brood goed dichtgevouwen is, ik had 1 zijkant wat open (zie foto onder), daar liep tijdens het bakken wat spijs uit.

Laat de broden op een bakmat (of bakpapier) onder een schone doek (steunend op glazen) nog 30-40 rijzen. Controleer door met je vinger in het deeg te prikken of het goed gerezen is, als de afdruk rustig verdwijnt dan kan het brood de oven in.

Verwarm de oven voor tot 190 graden. Bak het brood 30 tot 35 minuten, tot het goudbruin en gaar is. Controleer de kleur na 20 min en dek het brood af met aluminium folie als het brood te donker wordt. 

Bestrijk na het bakken direct met wat gesmolten boter en bestrooi met poedersuiker.

Laat volledig afkoelen op een rooster. Besmeer de plakken paasstol met (room)boter.

Ik had mijn vulling niet goed verdeeld tussen de broden, sommige stukken hebben weinig spijs, andere stukken juist veel noten en rozijnen. Maar de smaak was erg goed!

Voor een eerste keer nog best goed en met Kerst gewoon beter verdelen en dikkere spijs.

Reacties