Aardbeienslof, een lekkere bodem met banketbakkersroom en aardbeien.
Het recept is stap voor stap uitgelegd, zodat iedereen het kan maken. De bodem en banketbakkersroom kun je van tevoren maken, bewaar de bodem luchtdicht op kamertemperatuur en de room in de koelkast. Vlak voor het serveren kun je de slof afmaken.
Ingrediënten (10 personen):
Voor het deeg:
- 250 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- 180 gr boter
- 150 gr witte basterdsuiker
- 1 zakje (8 gr) vanillesuiker
- ½ ei, losgeklopt
- ½ citroen, rasp
- ¼ tl zout
Voor de spijs:
- 75 gr amandelmeel
- 75 gr witte basterdsuiker
- Beetje citroenrasp, geraspt (rasp of zester) en dan heel fijn gesneden
- 3 el water
- Net voor gebruik: ½ ei, losgeklopt
Voor de banketbakkersroom:
- 500 ml volle melk
- ½ - 1 vanillestokje, open gesneden
- 100 gr (fijne) kristalsuiker
- 2 eidooiers
- 45 gr custardpoeder
Voor de topping:
- 250 ml slagroom
- 25 gr (fijne) kristalsuiker
- 1 zakje klopfix
- 500 gr aardbeien, schoongemaakt en gehalveerd
Verder:
- Sloffenvorm 35x13 cm (of 2x een kleinere vorm of springvorm van ca 22 cm), ingevet
Bereiding:
Maak de spijs:
De spijs kan al eerder gemaakt worden, bewaar in de koelkast tot gebruik (voeg het ei nog niet toe).
Meng de suiker en amandelmeel met de citroenrasp bijv in de keuken machine, voeg dan wat water toe tot een gladde, stevige massa ontstaat.
Maak het deeg:Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed
het tot een samenhangend geheel. Verpak het in huishoudfolie en laat het
minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Maak de slof:
Haal de spijs ca ½ uur voor het bakken uit de koelkast. Haal 1 bakplaat uit de oven en warm de oven voor tot 180 graden.
Maak de spijs soepel door het ei erdoor te roeren.
Rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier tot een ovale plak van ca 1 cm dik. Zet de sloffenvorm erop, haal het deeg aan de buitenkant weg.
Maak ca 1 cm van de rand een lijntje in het deeg zodat je weet hoever de spijs komt. Verdeel de spijs met twee lepels binnen de lijn.
Verplaats de slof met bakpapier en al naar de bakplaat en bak het in ca 25-30 min goudbruin. Haal uit de oven, verwijder de sloffenvorm en laat volledig afkoelen.Verpak luchtdicht tot gebruik.Maak de banketbakkersroom:
Doe een flinke scheut melk met de eidooiers en suiker in een kom en klop los. Roer dan met een (kleine) garde de custard erdoor, blijf roeren tot er geen klontjes meer zijn.
Breng ondertussen de rest van de melk met het vanillestokje in een pan aan de kook, haal het stokje eruit als de melk kookt. Schraap het stokje leeg en doe de zaadjes in de melk. Giet al roerend ca 1/3 van de melk bij het custardpapje. Roer goed met de garde en giet alles bij de rest van de melk in de pan. Breng al roerend aan de kook en laat 2-3 min zachtjes doorkoken.
Giet de room in een schaal en dek af met een laagje
huishoudfolie (tegen velvorming). Laat volledig afkoelen en zet dan in de
koelkast of gebruik het voor de slof.
Afwerken:
Haal de banketbakkersroom uit de koelkast, spatel even
door en doe in een spuitzak met een rond spuitmondje(ca 1 cm). Klop de slagroom stijf met de suiker en een zakje klopfix en doe in een spuitzak met een kartelmondje.
Neem de slof en spuit de banketbakkersroom in banen op de slof.
Snijd de aardbeien in parten en verdeel over de banketbakkersroom.Verdeel de aardbeien erover en maak af met toefjes slagroom (kartelmondje). Bewaar in de koelkast tot het serveren.
Reacties
Een reactie posten