Pepernoten

 

Met dit recept heb je zo lekkere pepernoten gemaakt. Ik heb deze ingrediënten eigenlijk altijd wel in huis, dus het kan last minute (bij)gemaakt worden.

Bak een paar porties voor sinterklaasavond of een (halve) portie om zo wat lekkers te snoepen!

Maak ook deze speculaasbrokken eens als sinterklaas lekkernij!


Ingrediënten (50 'gewone' of 35 grotere pepernoten):

- 100 gr zelfrijzend bakmeel

- 50 gr donkerbruine basterdsuiker

- 2 tl speculaaskruiden (gekocht of zelfgemaakt)

- Snufje zout

- 40 gr boter, koud

- 2 el melk, koud

Bereiding:

Zeef het zelfrijzend bakmeel en doe samen met de suiker, kruiden en zout in een kom.

Snijd de boter in blokjes en meng die met twee messen door de bloem, snijd de boter met de messen door het deeg tot het een kruimelige massa is. Zo blijft het koel.

Doe de melk erdoor en meng kort met 1 hand. Verpak in huishoudfolie en laat 1 uur in de koelkast rusten.

Haal een bakplaat uit de oven en bekleed met bakpapier. Warm de oven voor tot 180 graden.

Verdeel het deeg in porties, ca 35 als je grote pepernoten wilt en ca 50 voor ‘gewone’ pepernoten. Rol tot balletjes en leg ze op de bakplaat. Bak in 15-20 min gaar en lichtbruin.

Laat afkoelen op een rooster en bewaar in een (koek)trommel.

Dit recept kan goed gehalveerd of verdubbeld worden. Als het meer dan 1 bakplaat vol is, laat dan een deel van het deeg in de koelkast en bak in 2 keer.

 

 

Reacties