Speculaaskruiden


Als je veel speculaaskruiden nodig hebt kun je het beste een potje in de supermarkt kopen, maar als je maar weinig nodig hebt, is het erg lekker om zelf je mix te maken. Varieer met de kruiden en verhoudingen, zodat je je eigen smaak aan de pepernoten kunt geven. Zo kun je voor sommige koekjes wat minder korianderzaad en bijv. venkelzaad of anijszaad toevoegen. 

Behalve de 'normale' speculaaskruiden geef ik ook een variant zonder kaneel en kruidnagel, ideaal bij een allergie voor deze specerijen.

Op bovenstaande foto staan meer kruiden, die zijn (ook) van andere mixen. Als ik een mix maak, dan doe ik vaak ook gelijk wat andere mixen. 

Wil je direct pepernoten gaan bakken? Kijk dan eens naar dit recept....

 

Ingrediënten:

- 6 delen kaneel

- 1 deel gemalen nootmuskaat

- 5 delen gemalen korianderzaad

- 1 deel (zelf)gemalen kardemom

- ½ deel (zelf)gemalen kruidnagel

- 1 deel (zelf)gemalen piment

- 1 deel gemberpoeder

 

Bereiding:

Maal de specerijen evt zelf in een vijzel. Doe het door een fijn zeefje, maal de grove stukken nog een keer en zeef weer.

Gebruik voor de delen bijv. een theelepel of ½ theelepel (van de bakspullen).

Bewaar koel, droog en donker in een goed afgesloten pot.

 

Ingrediënten voor speculaaskruiden zonder kaneel en kruidnagel:

- 1 deel gemalen witte peper

- 1 deel gemalen nootmuskaat

- 1 deel gemalen foelie

- 1 deel (zelf)gemalen kardemom

- 4 delen (zelf)gemalen venkelzaad of anijszaad

- 1 deel (zelf)gemalen piment

- 1 deel gemberpoeder

 

Maak de mix zoals boven en gebruik het bijv. om pepernoten te bakken. Natuurlijk smaakt het anders dan een 'echte' pepernoot, maar het is een prima alternatief bij een allergie. 




 


Reacties