Prei-venkel stamppot met makreel

 

Stamppot met vis, geen gebruikelijke combinatie, maar deze prei-venkel stamppot past heel goed bij de zoute makreel.

Dit gerecht is gebaseerd op dit recept van Jumbo, ik kwam het tegen omdat ik op zoek ging naar recepten met andere vis dan we vaak eten (zalm, witvis). Prei en makreel is een goede combinatie, zie bijv ook deze prei-knolselderijsoep met makreel.

Deze stamppot is lekker in de lente en zomer.


Ingrediënten (4 personen):

- 1 kg (kruimige) aardappelen, geschild en in gelijke stukken

- 2 preien, in halve ringen van ca 2 cm

- 2 knollen venkel, in dunne repen

- Ca 200 g gerookte makreel filet, zonder vel en graten, op kamertemperatuur

- 150 g yoghurt Griekse stijl naturel

- 1 teen knoflook, geperst

- Paar takjes peterselie, blaadjes fijngehakt

- Paar takjes tijm, alleen blaadjes

Bereiding:

Kook de aardappelen in ca 20 min gaar, doe na 10 min de venkel erbij en kook deze mee.

Verhit een koekenpan met een scheut olijfolie en bak de prei  op matig vuur in ca 15 min zacht.

Meng de knoflook, peterselie en wat versgemalen peper door de Griekse yoghurt.

Giet de aardappelen en venkel af en en stamp ze met de helft van de kruidenyoghurt tot een grove puree. Schep de prei erdoor en breng de stamppot op smaak met peper. Zout is ws niet nodig omdat de stamppot met makreel gegeten wordt.

Serveer met de makreel en de rest van de yoghurt.

Reacties