Poké bowl met gemarineerde zalm

 

Een lekkere poké bowl met gemarineerde zalm en groentes die je lekker vindt. Serveer de ingrediënten apart zodat ieder zijn eigen kom naar smaak kan vullen.

Wil je 'gewone' sushi maken? Kijk dan bij dit recept voor sushi.


Ingrediënten (3-4 personen):

Voor de rijst:

- 4 dl Sushi rijst

- 4,6 dl water (voor het koken)

- 4 el Japanse rijstazijn (rice vinegar)

- 2 el (fijne) kristalsuiker

- 2 tl zeezout

Voor de zalm:

- 300 gr zalmfilet, in blokjes van 1x1 cm

- 2 cm rode peper, fijngesneden

- 3 el sojasaus

- 1 el sesamolie

Voor de dressing:

- 3 el mayonnaise

- Beetje wasabipasta of srirachasaus

- 1-2 el water

 

Verder, naar keuze:

- ½ - 1 komkommer, in halve maantjes

- 1 bosui, in ringen

- 1-2 avocado’s, in parten

- Paar blaadjes ijsbergsla, grof gescheurd

- 1 wortel, in linten

- 1 puntpaprika, in ringen

- Blikje edamame bonen, uitgelekt

- Blikje mais, uitgelekt

- 1-2 Rode bieten, in kleine blokjes 

- sesamzaadjes

Bereiding:

Doe de rijst in een kom (of de pan waar je het later in gaat koken), was het met kraanwater. Ververs het water tot het helder is. Doe de rijst dan in een zeef en laat het 1 uur uitlekken. Een snelle oplossing is de rijst 10-15 min weken in koud water en dan afgieten.

Doe de rijst met het water voor het koken in een pan en breng in ca 5 min aan de kook op hoog vuur. Draai dan het vuur lager en laat ca 10 zachtjes koken (of korter als het water volledig is opgenomen). Neem de deksel niet van de pan tijdens het koken! Doe het vuur uit en laat de pan nog 10-15 afgedekt staan.

Roer de azijn met suiker en zout in een bakje tot de suiker opgelost is.

Doe de rijst in een grote, ondiepe schaal en sprenkel er het azijnmengsel over. Spatel het met een houten lepel door de rijst, maar roer niet.

Laat ca 1 uur afkoelen op kamertemperatuur.

Marineer ondertussen de zalm. Meng de peper met de sojasaus en sesamolie en meng dit met de zalm. Zet in de koelkast tot 10 min voor gebruik, laat even op temperatuur komen voor het eten.

Meng voor de dressing de ingrediënten goed door elkaar, gebruik 2 el water bij de wasabidressing of 1 el water als je de srirachadressing maakt.

Verdeel de rijst over kommen, verdeel naar smaak de zalm en de overige ingrediënten erover. 

Maak af met de dressing en wat sesamzaadjes.

 

Reacties