Sushi



 

Waar kun je me 's nachts voor wakker maken? 

Sushi!

Heerlijke maki of inside-out rollen gevuld met zalm, Japanse omelet, komkommer, avocado of andere lekkere dingen.

Het rollen van de maki's lijkt ingewikkelder dan het is, probeer het gewoon eens. Ik probeer het rollen uit te leggen en met de foto's duidelijk te maken. 

  

Ingrediënten:

Voor de rijst:

- 4 dl Sushi rijst

- 4,6 dl water (voor het koken)

- 3 el Japanse rijstazijn (rice vinegar)

- 1 el (fijne) kristalsuiker

- 2 tl zeezout

Deze hoeveelheid is voor ca 5 rollen, ik maak regelmatig 1,5x zoveel (1 pak is 6 dl) en heb dan 7 rollen of andere variaties met de rijst.

 

Verder:

- Nori vellen

- Sojasaus 

- Sushimatje, ik heb een siliconen (makkelijker schoonmaken), maar een houten werkt net zo goed


Vulling, maak een keuze uit:

- Komkommer, in reepjes zonder zaadlijsten

- Gerookte zalm

- Wasabi met mayonaise (mayonaise met een beetje wasabipasta erdoor)

- Japanse omelet (zie onder)

- Avocado

- Wortel

- Tonijn (vers)

- Sesamzaadjes, geroosterd

 

Voor de Japanse omelet:

- 4 eieren

- 1 eidooier

- 2 1/2 el suiker

- 1 tl sojasaus

- snufje zout

-1-2 el zonnebloemolie

Bereiding:

Het is het handigst om 's morgens de rijst al te maken, dit duurt even (vooral afkoelen), dan kun je als je zin hebt in sushi gelijk beginnen met rollen. Ook de Japanse omelet moet afkoelen voor gebruik.

 

Rijst koken:

Doe de rijst in een kom (of de pan waar je het later in gaat koken), was het met kraanwater. Ververs het water tot het helder is. Doe de rijst dan in een zeef en laat het 1 uur uitlekken. Een snelle oplossing is de rijst 10-15 min weken in koud water en dan afgieten.

Doe de rijst met het water voor het koken in een pan en breng in ca 5 min aan de kook op hoog vuur. Draai dan het vuur lager en laat ca 10 zachtjes koken (of korter als het water volledig is opgenomen). Neem de deksel niet van de pan tijdens het koken! Doe het vuur uit en laat de pan nog 10-15 afgedekt staan.

Roer de azijn met suiker en zout in een bakje tot de suiker opgelost is.

Doe de rijst in een grote, ondiepe schaal en sprenkel er het azijnmengsel over. Spatel het met een houten lepel door de rijst, maar roer niet. 

Laat de rijst (buiten de koelkast!) afkoelen voor je het voor de sushi's gebruikt, minimaal tot lichaamstemperatuur.

 

Japanse omelet maken:

Klop de eieren en dooier met een vork en giet dan door een zeefje in een andere kom. Voeg de suiker, sojasaus en zout toe en roer met een vork tot de suiker is opgelost. Probeer zo min mogelijk lucht erin te roeren, gebruik geen garde! 

Verhit een koekenpan met anti aanbaklaag en doe een klein beetje olie in de pan. Verdeel dit door met de pan te kantelen, verdeel evt overtollige olie met een stukje keukenpapier uit de pan.

Zet het vuur laag. Giet ca 1/3 van het eimengsel in de pan, verdeel over de bodem door de pan te zwenken, prik luchtbelletjes kapot met een cocktailprikkertje. Rol de omelet wanneer het ei begint te stollen met stokjes naar 1 kant van de pan. Veeg met het keukenpapier de pan schoon, doe evt nog wat olie in de pan en giet de helft van het overgebleven mengsel gelijkmatig in de pan. Verdeel het weer door de pan te zwenken.

Rol het ei weer op zodra het begint te stollen en begin met het eerste rolletje als beginpunt. Herhaal het schoonvegen en evt olie in de pan. Giet de rest van het eimengsel in de pan, laat stollen en tot 1 grote omelet met het rolletje als beginpunt.

Doe de rol op een plankje en laat afkoelen tot gebruik. Snijd het dan in 'plakjes'.

 

Sushi maken:

Zet een bakje water met een scheutje rijstazijn klaar voor je vingers. Zet de vullingen klaar en een plank/bord om de rollen die klaar zijn op te leggen. Maak je vingers nat voordat je de (plak)rijst pakt.


Voor een maki (de standaard rol):

Leg je matje voor je, doe er een nori vel op, neem evt een half vel als je weinig vulling hebt. Verdeel er een handvol rijst over, zodat het een dun laagje is, maar laat aan de bovenkant ca 2 cm en aan de onderkant ca 1 cm vrij. 

Leg de vulling naar keuze in het midden of bij veel vulling op de onderste helft van de rijst. Begin met een reep komkommer met evt wat wasabi-mayo als eerste rol. Of begin gelijk met de lekkere combinatie van wasabi mayo, gerookte zalm, komkommer, avocado en omelet!

 Til het bamboematje aan de onderkant op (met het nori vel) en begin met rollen. Rol van je af en druk met je vingers de rol steeds goed aan. Als je aan het eind bent, maak dan het stukje Norivel dat uitsteekt nat en rol hem dan aan. 

Leg de rol met de naad naar beneden aan de kant en ga verder met de volgende rol.


Voor een inside-out rol:

Leg je matje voor je en doe er een stuk huishoudfolie op. Leg een vel nori op een plankje en doe hier een laag rijst op, verdeel het goed over het hele vel. Strooi er evt wat geroosterde sesamzaadjes over.

Leg het matje met de foliekant op de rijst, draai het geheel om zodat het norivel boven ligt. Doe een strookje vulling op het nori vel. 

 

 

Begin met rollen en gebruik het matje met folie om rol goed aan te drukken. Maak de laatste strook nori nat en druk goed aan door een beetje verder te rollen. Leg de rol met de naad naar beneden en ga verder met de volgende rol. 

 

Ga door tot rijst en/of vulling en/of nori vellen op zijn.

Bewaar de maki en inside-out rollen ingepakt in huishoudfolie evt in de koelkast tot gebruik. Haal ze minimaal een uur voor het eten uit de koelkast. Neem voor het snijden een scherp mes en maak het iets nat onder de kraan zodat het makkelijker snijdt.

 

Maak ook andere variaties zoals nigiri's (handgevormde sushi) of temaki's (rol in de vorm van een hoorntje).

Als er er restje overblijft, bewaar het dan in de koelkast en eet het voor de lunch.


 
 

Reacties