Turks brood

Een Turks brood is een luchtig, plat wit brood met (sesam)zaadjes als topping.

Lekker bij de lunch, met wat hummus of uitgebreid belegd. Of bij een kop maaltijdsoep bij het avondeten.

 

Ingrediënten (1 brood):

Voor het deeg:

- 500 gr bloem, bijv Amerikaans patent

- 7 gr gist, instant

- 300 gr water, op kamertemperatuur

- 1 tl suiker

- 2 el olijfolie

- 10 gr zout

 

Voor de topping:

- ½ ei

- 1 el melk

- 1-2 el sesamzaad

- grof zeezout, naar smaak

Bereiding:

Doe de ingrediënten voor het deeg in de kom van de Kitchenaid en kneed in ca 12 min tot een soepel deeg.

Maak een bol van het deeg in doe het in een licht ingevette kom en dek af. Laat ca 1 uur rijzen.

Stort het deeg op een bakmat en druk het uit tot een ovaal of rechthoek van ca 1-2 cm dik, druk het niet te plat! Dek het af, bijv door een theedoek op glazen en laat het ca 30 min rijzen.

Warm ondertussen de oven voor tot 230 graden, breng water aan de kook en klop het ei los met de melk.

Snijd met een mes een rand op ca 1 cm van de buitenkant en maak een ruitenpatroon daarbinnen. Bestrijk met het eimengsel en bestrooi met sesamzaad en grof zeezout.

Doe het kokend water in een hittebestendig bakje onderin de oven (bv een brownievorm) voor de stoom en leg de bakmat op de hete bakplaat. Bak het brood in 13-18 min gaar.

Laat afkoelen op een rooster.




Reacties