Varkentjes in de modder taart

 

Een heerlijke taart die er erg leuk uit ziet, ideaal voor een verjaardagsfeest!

Ik heb 2 dagen na elkaar deze taart gebakken, 1x met 4 lagen voor 8 personen en 1x met 3 lagen voor 6 personen.  Gebruik voor een 3-laags taart 3/4 van de ingrediënten voor het biscuit. Gebruik voor 1 taart de helft van de ganache.

De biscuit heb ik gebakken met het recept dat ik ook voor de laagjestaart gebruik. Je kunt de taart ook in zijn geheel in een springvorm bakken en dan in lagen snijden.

 

Ingrediënten (1 taart):

Biscuit (4 laags-taart):

- 4 eieren, gesplitst

- 80 gr bloem

- 20 gr maïzena

- 20 gr custard

- 120 gr suiker

- snufje zout

- 4 x 15 cm schaaltjes (bijv Wilton), ingevet met bakspray

Vulling:

- Aardbeienjam

- Hazelnootpasta

 

Chocoladeganache: voldoende voor 2 taarten!

- 400 ml slagroom

- 100 gr witte basterdsuiker

- 600 gr melkchocolade, grof gehakt

- 50 gr boter, op kamertemperatuur

Overig:

- Ca 100 gr witte fondant

- Ca 50 gr rode fondant

- Kitkat (8x4), in repen gebroken

 

Bereiding:

Maak de biscuit:

Verwarm de oven voor tot 200 graden. 

Meng de bloem, custard, maïzena en het zout.

Klop het eiwit los en voeg dan geleidelijk de suiker toe. Klop dit tot stevige pieken.

Voeg dan in één keer de eidooiers toe, terwijl de keukenmachine op een lage stand draait. Laat dit zeer kort doormengen, 10 seconden is vaak genoeg.

Spatel het bloemmengsel er kort door tot een homogene massa is ontstaan. Verdeel het biscuitbeslag over de bakplaat en strijk glad met een paletmes.

Bak het in de oven in ca 10 minuten gaar.

Haal de biscuit uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster. 

Bewaar evt in een luchtdichte bak buiten de koelkast tot gebruik. Smeer afwisselend jam en pasta op de biscuit-lagen en zet dit in de koelkast.


 

Maak de varkens:

Kneed de witte en rode fondant door elkaar tot een egaal roze fondant.  

Maak bijv. een kop met buik en armen, een varken dat op de rug ligt (buik, hoofd, handen en voetjes) of billen.

Maak de ganache:

Zorg dat alles klaarstaat voordat je begint.

Breng de slagroom met de suiker aan de kook. Giet op de chocolade en laat even smelten. Meng met een staafmixer tot een egale ganache. 

Voeg de boter toe en mix nog tot het een glad mengsel is. Laat evt iets afkoelen voordat je het over de taart giet.

 

Maak de taart:

Leg de kitkat, een lintje en de varkentjes klaar. 

Giet de ganache over de bovenkant en via de bovenkant over de zijkanten van de taart. Smeer evt met een lepel meer over de zijkanten als ze nog niet bedekt zijn.

Plak de kitkats aansluitend tegen de zijkant en bind er een lintje omheen. 

Leg de varkens op de bovenkant in de chocolade en zet de taart minstens een uur in de koelkast om uit te harden. 

Bewaar de (aangesneden) taart in de koelkast. Ganache die over is kan in een afgesloten kom op kamertemperatuur bewaard worden.

Snijd een 4-laags taart in 8 punten.

Snijd een 3-laags taart in 6 punten.

 

 



Reacties