Laagjestaart

 


Voor laagjestaarten gebruik ik dit recept voor de biscuit-cake. De vorm en hoeveelheid pas ik aan naar wat ik nodig heb. 

Voor een 5 laags ronde taart gebruik ik 5 ronde 15 cm schaaltjes (Wilton), voor een 3 laags gebruik ik 3/5 recept en verdeel ik het over 3 schaaltjes. Voor de twee rechthoeken heb ik het hele recept gebruikt en op een bakplaat gebakken. 



Ingrediënten:

- 5 eieren gesplitst

- 100 gr bloem

- 25 gr maïzena

- 25 gr custard

- 150 gr fijne kristalsuiker

- snufje zout

- evt wat citroenrasp

 

Verder naar keuze:

- Vulling (zie onder)

- Botercreme (zie onder)

- Fondant: 350-500 gr (afhankelijk van versieringen)

- Chocoladeganache (zelfgemaakt of gekocht)


Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200C.

Vet de schaaltjes in met bakspray of bedek de bakplaat met bakpapier (gebruik evt 2 vellen zodat het ook de zijkanten bedekt).

Meng de bloem, custard, maïzena en het zout.

Klop het eiwit los en voeg dan geleidelijk de suiker toe. Klop dit tot stevige pieken. Dit kan met een keukenmachine of met een handmixer gedaan worden.

Voeg dan in één keer de eidooiers met citroenrasp toe, terwijl de keukenmachine /mixer op een lage stand draait. Laat dit zeer kort doormengen, 10 seconden is vaak genoeg.

Zeef het bloemmengsel boven de kom en spatel het er kort door tot een homogene massa is ontstaan.

Verdeel het biscuitbeslag over de bakplaat of de schaaltjes en strijk glad met een paletmes.

Bak het in de oven in ca 10 minuten gaar.

Haal de biscuit van de bakplaat of uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster.


 Vullen en afwerken:

 Voor de vulling kan van alles gebruikt worden:

- (aardbeien) jam

- chocoladepasta

- slagroom met/zonder verse aardbeien

- chocoladeslagroom

- frambozenmascarpone

 

Voor de 'botercreme' gebruik ik het liefst de Mix voor Cream Cheese frosting van Bake Delicious, deze is niet zo vet en zoet. Maar ik heb ook weleens 1:1 mix van poedersuiker en ongezouten roomboter of witte chocoladepasta gebruikt.

Maak de vulling en botercreme klaar en snij evt de cake van de bakplaat in repen.

Draai de cakeplakken om zodat de gladde onderkant bovenligt. Doe een smalle rand 'botercreme' aan de buitenkant van de onderste plak als dijkje. 

Doe de vulling op de plak, zorg dat er niets buiten het dijkje komt (om contact met de fondant te voorkomen). Leg de volgende plak cake erop en herhaal met vullen tot de bovenste plak cake bovenop ligt. 

Bestrijk de zijkanten en bovenkant van de taart met botercreme en zet de taart een poosje in de koelkast om op te stijven. 

Rol de fondant uit (2x hoogte + 1x diameter + 2 cm speling). Haal de taart uit de koelkast en werk evt nog bij met botercreme. Til de fondant op door het losjes om de rolstok te rollen en dan vanaf de voorkant op de taart te leggen. 

Strijk met een smoother glad, begin heel losjes bovenop en hou de zijkanten iets vast als je die van boven naar beneden glad maakt. Oefening baart kunst!!!

Breng verdere versieringen aan, plak bijv. suikerbloemetjes vast met wat crisco. Of breng een chocolade drip aan.


Afhankelijk van de vulling kan een 3 laags taart in 8 punten en een 5 laags in 10 punten gesneden worden.


Variatie:

Ben je op zoek naar een recept zonder ei? Kijk dan eens bij dit recept!


 



Reacties