Zuurkoolschotel met geitenkaas

 

Een zuurkoolschotel met pancetta, spekjes of gehakt is bekend, maar het kan natuurlijk ook vegetarisch. De combinatie van zuurkool met geitenkaas is verbazend lekker!

Ik heb naturel zuurkool gebruikt, als je een zakje gekruide zuurkool gebruikt, dan kun je het laurierblad en tijm weglaten.

Je kunt deze zuurkoolschotel zowel zomers als 's winters eten.


Ingrediënten (4):

- 1 kg aardappels, geschild in in kwarten gesneden

- 520 gr zuurkool naturel

- 2 zoetzure appels (bv Elstar), geschild en in blokjes

- Handvol rozijnen

- 100 gr zachte geitenkaas, verkruimeld

- 2 tl tijm

- 2 laurierblaadjes

- Scheutje melk

- Versgemalen zout en peper

- Grote ovenschaal, ingevet

Bereiding:

Warm de oven voor tot 200 graden.

Kook de aardappels in 15-20 min gaar en stamp met een scheutje melk tot een puree. Breng op smaak met zout en een beetje peper.

Bereid ondertussen de zuurkool. Verhit in een pan wat boter of vloeibaar vet op laag vuur en doe de zuurkool in de pan. Haal met 2 vorken uit elkaar en doe de specerijen erbij. Doe het vocht uit het zuurkool zakje of  een scheutje (kokend) water bij verse zuurkool in de pan. Doe een deksel op de pan en stoof ca 10 min en haal dan de laurierblaadjes eruit. Voeg de appel en rozijnen toe en roer goed door.

Doe de zuurkool in de ovenschaal.

Verdeel de aardappelpuree erover en strijk evt glad met een mes. Strooi de geitenkaas erover.

Bak de ovenschotel ca 35 min tot hij goudbruin is.
 

Reacties