Vietnamees stoofvlees met pompoen

 

Deze pan vol lekker gekruid stoofvlees met pompoen en wortel heb ik gemaakt voor de #swiepswoepswap van november.

Door Lisanne (@bakkenmetlisanne ) ben ik gekoppeld aan Elleny (@ellenybalder). Op haar site staan heel veel lekkere gerechten, waaronder een aantal stoofvlees gerechten gemaakt op de hooikist manier. Deze stoofgerechten worden een paar keer kort verhit en garen verder onder een dekbed. Door de huidige energieprijzen een ideale kookmethode om eens te proberen! 

Ik koos de Vietnamese runderstoof, en maakte dit op de hooikist manier. Ik voegde verder kokosmelk toe, om er mijn eigen draai aan te geven. Het vlees wordt door veel ingrediënten op smaak gebracht en zorgt voor een smaakvolle saus. Neem de tijd voor dit gerecht, het garen duurt 6-7 uur (je kunt gewoon het huis uit omdat het vlees niet op het fornuis staat!) en met het snijden ben je ook even bezig.

Gebruik een grote braadpan (die van mij was eigenlijk net te klein), een badhanddoek en dikke deken om een 'hooikist' te maken. Ik heb het gewoon als pakketje op de eettafel laten garen, zo hoefde ik geen pan vol hete geurende vloeistof in boven in bed te zetten.


Ingrediënten (6 personen):

- 720 gr riblappen, in stukken van 2x2 cm

- 1 Flespompoen, geschild en in blokjes

- 4 winterpenen, in stukken

- 3 tomaten, in blokjes

- 2 uien, grof gesnipperd

- 3 tenen knoflook, geperst

- 1 el gember, fijngehakt

- 1 rode peper, fijngehakt

- 1 limoen, schil fijngehakt

- 2 stengels citroengras, gekneusd

- 3 tl 5-spice of babi pangang kruiden

- 1 kaneelstokje

- 1 steranijs

- 1 blikje tomatenpuree

- 250 ml (rund)bouillon, van tablet

- 400 ml kokosmelk

- 2 el sojasaus

- 1 el vissaus

- 1 el lichtbruine basterdsuiker

- Versgemalen zout en peper

- 1 el maizena

Bereiding:

Verhit olie in een braadpan en fruit knoflook, uien, gember en rode peper ca 5 min op laag vuur. Doe het vlees en de 5-spice kruiden erbij, zet het vuur iets hoger en bak rondom aan.

Roer de pompoen-, tomaten- en wortelblokjes en de tomatenpuree erdoor en bak ca 5 min mee. Voeg dan de bouillon, kokosmelk, sojasaus, vissaus, citroengras, kaneel, steranijs (evt in een klein thee-ei), suiker en limoenschil toe en breng met een deksel op de pan rustig aan de kook.


Laat 10-15 min zachtjes koken met de deksel op de pan. Neem de pan dan van het vuur en pak het goed in in een grote handdoek. Zet de pan warm weg onder een dekbed of dikke deken. 

 

Pak de pan na ca 3 uur uit, roer het vlees door en breng het opnieuw aan de kook. Laat weer 10-15 min zachtjes koken, pak de pan weer in in de handdoek en zet het ca 3 uur onder de deken.

Haal de citroengras, steranijs en het kaneelstokje uit de pan en breng evt op smaak met wat zout en peper.

Maak een maizenapapje van 1 el maizena met 2 el water en roer door de saus om te binden.

Lekker met rijst of naanbrood. Het is ook een tweede dag erg lekker! 


 

 


Reacties