Mueslibollen

 

Deze goed gevulde mueslibollen maak je gemakkelijk zelf! Gebruik een mix van tarwebloem en volkorenmeel met noten en vruchten die je lekker vindt.

Ik heb een vulling van havermout met vruchten (rozijnen, abrikozen en krenten), noten (hazelnoten en amandelen) en pitten (zonnebloempitten) gebruikt, maar dit kun je natuurlijk naar eigen smaak aanpassen.

 

Ingrediënten (12 stuks): 

Voor het deeg:

- 225 gr tarwebloem met hoog percentage eiwit, bijv Amerikaans patentbloem

- 225 gr volkoren tarwemeel met hoog percentage eiwit

- 100 gr water

- 150 gr melk

- 1 ei

- 8 gr gist

- 8 gr zout

- 8 gr (kristal)suiker

- 25 gr ongezouten roomboter

- Snufje kaneel

 

Voor de vulling:

- 150 gr vruchten (rozijnen, krenten en abrikozen)

- 100 gr noten en pitten (hazelnoten, amandelen en zonnebloempitten), grof gehakt

- 75 gr havermout

 

Verder:

- Scheutje melk om te bestrijken

- Beetje havermout als topping

Bereiding:

Laat de rozijnen, krenten en abrikozen 15-30 min weken in heet water en laat uitlekken. Dit kan overnacht in een vergiet of minimaal een kwartier tussen keukenpapier. Hak ze daarna grof.

Zorg dat alle ingrediënten voor het deeg op kamertemperatuur zijn, reken voor het ei een uur.

Meng het bloem, meel, gist, suiker zout, melk, kaneel en ei met een deeghaak (bijv in een Kitchenaid, stand 2). Voeg na ca 5 min de boter toe en kneed tot een soepel deeg. Dit zal 16-18 min duren. Dek de kom af en laat een kwartier rusten.

Meng ondertussen de ingrediënten voor de vulling.

Leg het deeg op een plank en rol het met een deegroller wat uit (rol niet alle lucht eruit!). Verdeel 1/3 van de vulling over het deeg, vouw dit dubbel, rol weer uit en doe weer een deel van de vulling erop. Vouw weer dubbel, rol weer uit en vouw het laatste deel van de vulling ertussen. Kneed het met je handen zodat de vulling verdeeld is in het deeg en maak een bal. Doe deze in een licht ingevette kom en dek af. Laat ca 1 uur rijzen op kamertemperatuur.

Verdeel het deeg in 12 porties van ca 94 gr en bol losjes op. Leg op afstand van elkaar op een bakmat en dek af met een schone theedoek op glazen. Laat 10 min rusten en bol ze dan strakker op. Laat nu ca 60 min onder theedoek op glazen rijzen. Controleer met een vingerprik of het deeg goed is, de vingerafdruk moet rustig verdwijnen uit het deeg.

Zorg dat de oven voorverwarmd is tot 220 graden met een bakplaat in het midden van de oven.

Bestrijk de bollen met een beetje melk en bestrooi met havermout. 

Leg de bakmat op de hete bakplaat en bak de bollen in ca 14 min gaar. Het brood is gaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt.

Laat volledig afkoelen op een rooster. Lekker met wat boter en kaas.

Tip: wil je strakkere bollen, gebruik dan minder vulling.

 

Als je de hoeveelheden zelf wilt aanpassen of gewend bent aan de broodformule, dan kun je onderstaande tabel gebruiken:

 

 


Reacties