Chocolade-sinaasappelkoekjes

 

Met koekjes kun je eindeloos variëren. Probeer bijvoorbeeld deze koekjes met pure chocolade en sinaasappel eens!

Bij mijn koekjesrecepten zijn al veel recepten, misschien zijn er meer koekjes die je wilt maken of vervang de pure chocolade door melkchocolade of laat de sinaasappel weg en voeg vanille-essence toe.

Heb je geen Zeeuwse bloem, dan kun je dit vervangen door gewone bloem. De koekjes lopen dan iets meer uit, maar zijn nog steeds erg lekker.

Ik heb nu het koekdeeg in een rol in de koelkast bewaard, zodat ik op verschillende dagen koekjes kon afsnijden om te bakken. Ideaal als je een paar dagen visite krijgt! Wil je alles in 1 keer bakken, doe het dan per bakplaat, maak dan bolletjes van ongeveer dezelfde grootte.


Ingrediënten (18-20 stuks):

- 1 ei, kamertemperatuur, losgeklopt

- 125 gr boter, kamertemperatuur

- 100 gr (fijne) kristalsuiker

- 100 gr lichtbruine basterdsuiker

- Snufje zout

- 250 gr Zeeuwse bloem

- 1 el bakpoeder

- 100 gr pure chocolade, in stukjes

- 1 sinaasappel, rasp, fijngehakt

Bereiding:

Doe de boter en de suikers in een kom en mix kort en niet luchtig. Voeg het ei toe en mix weer kort. Zeef bloem, zout en bakpoeder boven het botermengsel, voeg de sinaasappelrasp toe en roer het deeg met een spatel door tot het kruimelig begint te worden.

Meng dan kort met je handen de stukjes chocolade erdoor en wikkel het deeg als staaf van ca 5 cm doorsnede in huishoudfolie. 

Koel het deeg ca 1 uur en laat dan 10 min op kamertemperatuur liggen voordat de koekjes gemaakt worden. Laat een 2e portie nog in de koelkast liggen tot de 1e lading in de oven zit.

Haal aan het einde van de koeltijd beide bakplaten uit de oven en warm de oven voor tot 170 graden. De koekjes worden per bakplaat gebakken.

Snijd plakjes van ca 4-5 mm van de staaf deeg en leg ze met voldoende afstand op de plaat.

Bak de koekjes in ca 15 min (bak niet te lang, ze worden nog harder als ze uit de oven zijn). Haal de bakplaat met koekjes uit de oven en laat de koekjes nog 10 min op de bakplaat rusten.  

Laat ze daarna verder afkoelen op een rooster. De afgekoelde koekjes kunnen een paar dagen in een koektrommel bewaard worden.


 

 

Reacties