Vegetarische zuurkoolschotel

 

Bij deze vegetarische zuurkoolschotel heb ik de laag gehakt vervangen door champignons en geitenkaas. 

Misschien denk je bij een zuurkoolschotel met gehakt zoals dit recept, maar wist je dat zuurkool ook heel lekker is zonder vlees? Kaas en champignons smaken erg lekker bij zuurkool en door ook wat kaas over de bovenkant te verdelen wordt dat wat gegratineerd in de oven. Varieer gerust door paneermeel met klontjes boter over de bovenkant te verdelen of de rozijnen door ananas of appel te vervangen.

Houd je niet van geitenkaas? Vervang het dan door geraspte (oude) kaas. Kijk ook eens bij mijn andere recepten met zuurkool.


Ingrediënten (4-6 personen):

- 1 kg (kruimige) aardappels, geschild in in kwarten gesneden

- 520 gr zuurkool naturel

- 250 gr champignons, in stukken

- Paar takjes tijm

- 200 gr zachte geitenkaas, in stukken

- Handvol rozijnen

- Scheutje melk

- Versgemalen zout en peper

- 2 ovenschalen, ingevet

Bereiding:

Warm de oven voor tot 200 graden.

Kook de aardappels in 15-20 min gaar en stamp met een scheutje melk tot een puree. Breng op smaak met zout en een beetje peper.

Verhit ondertussen een beetje vloeibare boter in een wok en bak de champignons met de tijm en wat peper op middelhoog vuur beetgaar. Haal uit de pan.


Doe de zuurkool in de wok en verhit op laag vuur 5-10 min. Roer de rozijnen erdoor. Verdeel over de ovenschalen.

Verdeel de champignons over de zuurkool en de helft van de geitenkaas. 

Schep de aardappelpuree erover en maak af met de rest van de geitenkaas.

Bak de schalen ca 30 min in de oven tot de kaas goudbruin is.


 

 


Reacties