Panna cotta met gebakken peer

 

Panna cotta met gebakken peer voor een nieuwe swiepswoepswap en mijn 500e blog! 

Voor deze swiepswoepswap mag ik op de site van Hussemusse iets uitzoeken, een leuke site met veel verschillende soorten recepten. Ik ga hun Panna cotta met gebakken appel en citroensaus maken, maar dan met peer ipv appel. Verder voeg ik kaneel toe bij de gebakken peer en speculoosjes als krokante topping. 

Ik heb al eerder een basisrecept voor panna cotta geplaatst met slagroom en melk. Deze versie met Griekse yoghurt is wat frisser, de versie met meer slagroom en melk is wat romiger. Afhankelijk van je topping kun je hiermee variëren. De gebakken peren zijn ook lekker bij mijn chocolade panna cotta, schep wat naast de panna cotta op het bord.


Je kunt deze panna cotta goed voorbereiden. Alles kan al een dag eerder gemaakt worden. Schep de peren en saus pas net voor het serveren op de panna cotta.

 

Ingrediënten (4 personen):

- 3 blaadjes gelatine

- 125 ml slagroom

- 75 gr kristalsuiker

- 300 ml Griekse yoghurt

- 1 citroen - schil geraspt en fijngehakt, de rest in dunne (halve) plakjes

- 3 el honing

-  (room)boter

- 1-2 stevige peren

- ½ tl kaneel

- 4 takjes tijm

- 2 speculoosjes of speculaasjes, in kleine stukken

Bereiding:

Zet 4 rechte glazen klaar.

Verwarm de room in een steelpannetje tot handwarm. Voeg de suiker toe en laat op laag vuur oplossen, zorg dat de room niet gaat koken. Zet het vuur uit en doe 2 takjes tijm in de pan, laat ca 10 min trekken en haal de tijm er weer uit. Laat afkoelen tot handwarm.

Doe de yoghurt in een ruime kom en roer de citroenschil erdoor. Laat de gelatine ondertussen ca 5 min weken in een plat bakje met koud water. 

Knijp de gelatine uit en roer dit met een vork of garde door de room. Als de gelatine opgelost is, dan giet je de room bij de yoghurt in de kom en roer het goed door.

Schep met een (jus)lepel het room-yoghurt mengsel in de glazen, het zijn ongeveer 3 juslepels per glas. Maak evt het glas schoon als je geknoeid hebt en zet de glazen minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven.

Voor de gebakken peren smelt je een klontje boter in een koekenpan met anti aanbaklaag. Voeg de peren en kaneel toe en bak ze op laag vuur gaar en zacht. Roer regelmatig. Doe de peren in een bakje en bewaar in de koelkast tot gebruik. Haal ca 30 min voor het eten uit de koelkast. 

Maak een citroensausje erbij. Smelt een klontje boter in een steelpan en bak de citroenplakjes op laag vuur. Ris 1 takje tijm en doe de blaadjes met de honing bij de citroen. 

Verwarm alles op laag vuur tot de citroen zacht is, proef en voeg evt nog wat extra honing toe. Zet het vuur uit en giet de saus door een zeefje in een kommetje of kleine maatbeker. Laat op kamertemperatuur afkoelen tot gebruik. Bewaar in de koelkast als je het een dag van tevoren maakt.

Haal de panna cotta en evt peren ca een half uur voor je wilt serveren uit de koelkast. Schep net voor het serveren een laagje peren op de panna cotta. Ris het laatste takje tijm en verdeel de blaadjes over de peer. Giet wat citroensaus over de peren en verdeel de stukjes koek erover.





Reacties